Hlavní obsah

Václavu Havlovi sejmuli posmrtnou masku, autor je tajný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Také zesnulému prezidentovi Václavu Havlovi byla sejmuta posmrtná maska, stejně jako celé řadě jeho předchůdců z dob československého státu. Stalo se tak ještě v Pražské křižovatce, kde byly Havlovy ostatky vystaveny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Posmrtnou masku zesnulému Václavu Havlovi sejmuli už v Pražské křižovatce.

Článek

Kancelář bývalého prezidenta ale tají, který sochař tuto tradiční smuteční poctu provedl. Obvykle se jedná o odlitek z vosku nebo sádry. Maska se pak používá jako vzor pro pozdější tvorbu portrétů nebo soch.

"Byly odlévány tím nejvýznamnějším umělcem anebo to odléval štukatér, který to uměl líp, a sochař na to dohlížel," poznamenal pro Českou televizi sochař a přítel Václava Havla Kurt Gebauer.

"Byly odlévány tím nejvýznamnějším umělcem anebo to odléval štukatér, který to uměl líp, a sochař na to dohlížel," poznamenal pro Českou televizi sochař a přítel Václava Havla Kurt Gebauer.

Sádrový odlitek byl exprezidentovi sejmut ještě v Pražské křižovatce. Sochaře vybíraly řádové sestry boromejky. "Odlévá se ze sádry, je to poměrně komplikované. Posmrtné masky většinou nejsou podobné tomu člověku. Václav Havel by si určitě udělal legraci z tohoto aktu," řekl Gebauer.

Foto: Železný Tomáš, ČTK

Odlitky obličeje a levé ruky prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, které bezprostředně po smrti TGM pořídil sochař Vincenc Makovský.

Posmrtná maska byla sejmuta také prvnímu československému prezidentovi Tomáši Garriguovi Masarykovi, jeho následovníku Edvardu Benešovi, ale také komunistickým prezidentům, například Klementu Gottwaldovi či Antonínu Zápotockému.

Například loni v Praze byla vystavena posmrtná maska T. G. Masaryka. Bylo to u příležitosti zpřístupnění Masarykovy knihovny a dalších prostor v Novém paláci Pražského hradu.

Výběr článků

Načítám