Hlavní obsah

Václavské náměstí rozkopou příští rok

Právo, Petr Janiš
Praha

Dlouho avizovaná a diskutovaná revitalizace spodní části Václavského náměstí má začít příští rok. Praha 1 podala žádost o územní rozhodnutí. Oznámili to v pondělí představitelé města, počítají s podzemními garážemi a vjezdovými rampami do nich. Shodla se na tom podle nich zvláštní městská komise.

Foto: Vizualizace hl. m. Praha

Návrh úprav Václavského náměstí

Článek

Ač dnes je spodní část Václavského náměstí jakýmsi prodloužením pěší zóny Na Příkopě, obsluha auty bude podle radního Daniela Hodka (ČSSD) nutná. „Bude tam určitý přístup aut,“ řekl Hodek.

S podzemním parkováním počítal i soukromý projekt Ballymore ve vnitrobloku mezi Panskou a Jindřišskou ulicí a Na Příkopě. Mnozí namítali, že podzemní garáže přitáhnou další auta, podle Hodka se to řeší povolením, jichž je nyní přes sto.

Šlo hlavně o ztvárnění podoby ramp. Ty do svého přes deset let starého návrhu zakomponovali architekti.

Trysky s vodou 

„Není to úplně jednoduchá záležitost, máme tam obrovské překážky pod povrchem náměstí, musíme zohlednit obyvatele a místní podnikatele,“ uvedla primátorka Adriana Krnáčová (ANO), která slibuje stromy, rozšíření chodníků, židle a stolky, sjednocení designu mobiliáře. Nelze vyloučit nahrazování lip platany.

Foto: Vizualizace hl. m. Praha

Vizualizace Václavského náměstí

Vladimír Vacek z ateliéru Jakub Cigler Architekti odhadl, že realizace úprav za městských 150 miliónů korun může trvat šest až osm měsíců. Po územním rozhodnutí ale bude ještě třeba počkat na stavební povolení. Veřejné projednání návrhu se v územním řízení uskuteční 13. října.

Architekti navrhli pod dlažbou i trysky s vodou, které by se mohly vysouvat. „Máme ve spodní části náměstí tři vodní prvky,“ poznamenal Vacek.

Přehlednost kvůli terorismu  

Jednání příslušné komise se účastní zainteresované firmy i hoteliéři. Podle radního pro kulturu Jana Wolfa (Trojkoalice, KDU-ČSL) musí Václavské náměstí zůstat přehledné. „Žijeme v době terorismu, projekt to musí reflektovat,“ uvedl Wolf.

Jakmile bude jasno o spodní části, začne se městská komise věnovat úpravám horní části.

Výběr článků

Načítám