Hlavní obsah

V zahraničí je stále 2500 Čechů, do Velikonoc má být většina doma, řekl Petříček

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V zahraničí aktuálně stále pobývá 2500 Čechů, kteří se chtějí se vrátit zpět do České republiky. Ministerstvo zahraničí pro ně postupně pošle repatriační lety, pro některé z nich pak přijedou autobusy. Na páteční tiskové konferenci to sdělil šéf resortu Tomáš Petříček (ČSSD).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD)

Článek

„Ministerstvo zajišťuje repatriaci občanů v souvislosti s krizí koronaviru. Za poslední tři týdny se nám podařilo zajistit repatriaci více než pěti tisíc občanů. Z nich více než 2800 přijelo skrz repatriační lety,“ sdělil Petříček.

Aktuálně je v zahraničí ale dalších 2500 občanů, kteří se chtějí vrátit zpět. Nejvíce Čechů čeká na to, až se budou moci vrátit z Austrálie a z Nového Zélandu. Podle Petříčka je v této oblasti více než 350 osob.

Lety si zaplatí sami 

Lidé ze vzdálenějších oblastí, jako je právě Austrálie a Nový Zéland, si ale lety budou muset zaplatit sami. „Tyto lety jsou až třikrát dražší. Cena pro Čechy se bude pohybovat ve výši ekonomické letenky,“ potvrdil Petříček. Zbylé cesty by měl hradit stát.

V cizině na pomoc čeká 16,5 tisíce uvázlých Čechů

Koronavirus

Speciály poletí podle ministra pro Čechy také na Srí Lanku, do Nepálu nebo do Indie. „Největší skupiny občanů by měly být v ČR do Velikonoc,“ upřesnil Petříček.

Z Indie, Latinské Ameriky a Thajska přiletěla repatriační letadla

Koronavirus

Ministerstvo zahraničních věcí se pomocí repatriačních letů snaží pomoci Čechům, kteří kvůli pandemii nového koronaviru uvízli v zahraničí. Zrušena totiž byla většina letů do České republiky, a tak se tito lidé nemají jak vrátit.

Dříve již letěly speciály pro Čechy například do Indie, Thajska a Latinské Ameriky.

111 milionů korun 

Petříček pak počítá s tím, že část nákladů by měly pokrýt peníze z Evropské unie. „Ministerstvo zahraničí má schválené prostředky na repatriační lety ve výši 111 milionů korun,“ uvedl ministr s tím, že 75 procent z toho by mohla hradit EU.

Pro Čechy uvízlé v zahraničí vysílá ministerstvo zahraničí autobusy

Koronavirus

Petříček také věří v to, že by mohlo po Velikonocích dojít k postupnému uvolňování vládních opatření. Kdy budou ale otevřené hranice, podle něho nelze zatím říci. „Záleží na tom, jak se bude situace vyvíjet v okolních státech a jak se nám podaří tuto situaci zvládnout,“ dodal Petříček.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám