Hlavní obsah

V Trokavci se koná referendum o radaru

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TROKAVEC

Americký protiraketový radar, pokud bude v Brdech, vyroste na Kuťkovské louce, vzdálené pouhé dva kilometry od stohlavé obce Trokavec na hranici Vojenského újezdu Brdy. Právu to sdělil její starosta Jan Neoral (nez.), když na místním úřadu připravoval místnost pro sobotní referendum. V něm se lidé nebudou vyslovovat přímo pro nebo proti radaru, ale zda souhlasí, aby obec za obyvatele podnikala proti radarům další zákonné kroky.

Článek

"Vystudoval jsem vojenskou radiolokační průmyslovku, tak na rozdíl od většiny politiků vím, o čem je řeč. To, že z radaru nic nevyzařuje, jsou jen žvásty, vždyť radar je na tom založen. Z každého takového zařízení jde kromě hlavního záření ještě takzvané parazitní do stran. To bude rušit televizi a mobily. Má to být jenom dva kilometry od nás, na Kuťkovské louce. Navíc to nebude mít ochrannou funkci pro Českou republiku ani pro Evropu," shrnul hlavní protiargumenty starosta Neoral.

Je přesvědčen, že hlasovat přijdou mezi 8:00 a 17:30 všichni plnoletí. "A určitě budou všichni proti radarům," byl si jist.

Názory se různí

Místní lidé však zdaleka tak jednotně nevystupovali. "Nevím, jak se rozhodnu. Spíš tím jenom lidi straší," řekla žena, užívající si na slunci siestu v absolutním klidu malé zapadlé vsi, kde i silnice končí v lesích.

"Straší děti ve škole, že kdyby to tady postavili, tak nás všechny vystěhujou. Taky jsem slyšela, že tu má být tisíc Američanů a kvůli nim tu postaví McDonalds'. Ať si v lese postaví, co chtějí, ale hlavně ať nás nestěhují pryč. Bydlíme tu přes třicet let," dodala.

Uzavření lesa kolem radaru by jí ani tolik nevadilo. "Stejně se tam teď nesmí, čtyřicet let se tam kvůli vojákům nesmělo. Je ale pravda, že na houby jsme tam chodili, lidi jezdí k rybníkům na kole a nikdy nás nikdo nevyhodil. Kdyby to hlídali Američani, tak by asi bylo zle," míní obyvatelka Trokavce.

Jiní ze vsi ještě nejsou rozhodnuti, zda vůbec půjdou hlasovat. "Stejně si to rozhodnou bez nás. Když budu mít čas, tak půjdu, ale asi ho mít nebudu," řekl Vladimír Kasal a nenechal se příliš rušit od opravování traktoru.

"Já budu hlasovat proti radaru. Je tady klid a chci, aby to tak zůstalo," mírnila situaci jeho manželka. Také další žena bude hlasovat proti radarům. "Bydlím tady s mentálně postiženou dcerou, máme tady jedinečný klid. Bojím se ale, že tady ti staří lidé hlasovat nepůjdou. Říkají, že už tady dlouho nebudou a je jim to jedno," bála se laxního přístupu některých lidí další žena z obce.

Reklama

Související témata:

Související články

Co všechno může chtít Česko za radar

Materiální pomoc českým vojenským misím v zahraničí by mohla být jednou z věcí, o kterou bude ČR usilovat při jednání s Washingtonem o záměru vybudovat...

Výběr článků

Načítám