Hlavní obsah

V Teplicích zapalují svíčky za Kuberu

Právo, Karel Otcovský

Jen pár desítek minut po zprávě o smrti senátora Jaroslava Kubery (ODS) vzplála v pondělí před teplickým magistrátem první svíčka k uctění jeho památky. Kubera byl dlouhá léta primátorem Teplic a nesmazatelně se zapsal do novodobé historie města. Lidé v průběhu odpoledne přicházeli k pietnímu místu u magistrátu, kde se zapisovali do kondolenční knihy. Na budově se objevil černý prapor.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Pieta za Jaroslava Kuberu v Teplicích

Článek

I sociální sítě zaplavily tisíce komentářů vyjadřujících lítost nad Kuberovým skonem a upřímnou soustrast pozůstalým.

„Je to pro mě šok! Měla jsem ho ráda. Byl vtipný, pohotový a oproti jiným politikům i vlídný a lidský,“ řekla Právu 51letá paní Jarmila.

Kubera zkolaboval v kanceláři

Domácí

Jako ránu z čistého nebe označil zprávu o úmrtí předsedy Senátu pan Vladimír, který ho prý znal i osobně. „Byl to skvělý chlap, který měl snad vždy dobrou náladu. Sršel vtipem a nikdy nezkazil žádnou legraci. Navíc si dokázal udělat srandu i sám ze sebe, což jen tak nikdo neumí. Bude mi chybět,“ řekl smutně.

Pro jeho mnohdy neotřelé názory měl Kuberu rád Pavel Mráz. „Nebál se jít proti proudu, ať už jako náš primátor, nebo i jako senátor. Říkal vždy nahlas, co si myslel, nikdy se nestyděl za svůj názor a postoj,“ řekl Právu.

Byl to přítel, lituje Zeman Kuberova úmrtí

Domácí

„Dvaasedmdesát let není žádný věk, mohl a měl tady být mnohem déle,” poznamenal Mráz, který je vrstevníkem teplického politika. „Upřímnou soustrast rodině,“ dodal.

Tepličané většinou shodně oceňují Kuberův smysl pro humor a snahu vyjít s každým po dobrém. „Potkala jsem ho před léty v divadle. V přestávce bavil všechny okolo svými historkami, přestože spoustu těch lidí viděl poprvé v životě. S nikým neměl problém, ke všem byl hodný a přátelský. A během toho povídání ještě stačil vykouřil tři cigarety,“ připomněla paní Vlasta Kuberovu celoživotní vášeň.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Pieta za Jaroslava Kuberu v Teplicích

V čele Teplic stál Kubera dlouhých čtyřiadvacet let. Smrt dlouholetého stranického kolegy, přítele a učitele drtivě zasáhla současného teplického primátora Hynka Hanzu.

„Teplice by bez pana Kubery nikdy nebyly takové, jaké jsou nyní. Byly by šedé, jako ostatní města. On to město v devadesátých letech vyhrabal z popela. Nemuseli jste s ním souhlasit, ale on pro tohle město žil, a proto dnes vypadá tak úžasně, jak vypadá,“ řekl novinářům Kuberův nástupce.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Jaroslav Kubera (ODS)

Reklama

Související články

Babiš: Kuberu jsem měl rád, byl vtipný

Úmrtí předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) je pro premiéra Andreje Babiše (ANO) šok. Novinářům v pondělí řekl, že ho měl rád a rozuměl si s ním.

Výběr článků

Načítám