Hlavní obsah

V Temelíně vytekly tisíce litrů mírně radioaktivní vody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEMELÍN

Ve druhém bloku Jaderné elektrárny Temelín ve středu odpoledne vyteklo několik tisíc litrů mírně radioaktivní vody. Radioaktivní látky neunikly do životního prostředí ani mimo kontrolované pásmo elektrárny. Zdraví zaměstnanců elektrárny nebylo ohroženo, řekl ve čtvrtek mluvčí elektrárny Milan Nebesář.

Článek

Stalo se to ve dvou místnostech, které jsou hermeticky uzavřeny a bez obsluhy. "Příčinou byla pootevřená ruční armatura, která slouží k občasnému doplnění sifonů jednoho z pomocných systémů jedné ze sběrných nádrží, které nejsou součástí tlakového celku reaktoru," uvedl Nebesář a zdůraznil, že událost se stala mimo primární okruh.

Upřesnil, že systém se jednou za čas automaticky natlakuje a doplní vodu do sifonů. Obsluha to zřejmě kontrolovala a nedotáhla armaturu na 100 procent, dodal. Voda odtekla drenážním sběrným systémem k tomu určeným do sběrné nádrže k vyčištění.

Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) událost předběžně označil za málo významnou, nicméně se jí bude zabývat. Nelíbí se mu, že se Temelín poslední dobou potýká s větším počtem problémů. "Frekvence těch potíží je dost veliká, ale z hlediska ohrožení se nedá o ničem mluvit," řekla předsedkyně SÚJB Dana Drábová.

"Svědčí to o špatné kvalitě práce personálu," řekla Monika Machová-Wittingerová z Jihočeských matek.

Druhý blok je nyní v provozu na plánovaném výkonu. Na prvním bloku je plánovaná odstávka spojená s každoroční výměnou paliva v reaktoru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám