Hlavní obsah

V Sokolově zprovoznili na Den dětí baby box

Právo, mák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOKOLOV

Nemocnice v Sokolově v neděli na Den dětí slavnostně uvedla do provozu první baby box v západních Čechách . V České republice je to v pořadí už deváté zařízení pro odložená novorozeňata.

Foto: Martin Polák , Právo

Sestra s malou „figurantkou“ Natálkou předvedly v neděli v nemocnici v Sokolově, jak nový baby box funguje.

Článek

Podnětem k zařízení baby boxu v Sokolově se stala nedávná událost, kdy v listopadu loňského roku nalezla jedna ze sester sokolovské na chodbě odloženého zdravého chlapečka. Stejný případ se v Sokolově stal i v roce 2003.

„Na základě těchto událostí ředitelka nemocnice Věra Procházková neváhala ani okamžik a uzavřela s námi dohodu o zřízení babyboxu,“ řekl v neděli v Sokolově předseda občanského sdružení Babybox pro odložené děti - Statim Ludvík Hess. Připomněl, že babybox má sloužit především jako pojistka pro to, aby se odloženým dětem dostalo včas potřebné péče.

Babybox je v sokolovské nemocnici umístěn ve zdi u jednoho z postranních vchodů tak, aby zajistil anonymitu. Cestu k němu značí šipky. Schránka je opatřena návodem na použití v češtině, ruštině a angličtině. „Obsluha je velmi snadná,“ poznamenal Hess.

Po uzavření dvířek babyboxu se aktivují vizuální a akustické senzory přivolávající odborný personál. Osoba, která dítě odložila, má však dostatek času, aby nepozorovaně odešla.

První babybox byl otevřen v roce 2005 v sídle soukromé kliniky GynCentrum v pražském Hloubětíně. „Tam už bylo odloženo osm dětí, v celé republice pak dvanáct,“ poznamenal Hess. Dodal, že koncem června se další schránka, v pořadí již desátá, objeví v krajské nemocnici Liberci.

Reklama

Související témata:

Související články

Čtvrtý babybox bude v Kadani

Po Praze, Brně a Olomouci bude ode dneška Kadaň čtvrtým městem v Česku, které se bude moci pochlubit babyboxem - schránkou pro záchranu novorozeňat....

V pražském babyboxu našli další dítě

Zdravotníci oznámili, že o víkendu nalezli v babyboxu v pražském Hloubětíně novorozeného chlapce. Tříkilovému hochovi říkají David. Podle lékařů byl v pořádku,...

Výběr článků

Načítám