Hlavní obsah

V Rajhradě na Brněnsku vytvořili farníci velkolepý živý betlém

Právo, Jan Trojan

V Rajhradě na Brněnsku vytvořili farníci v pátek jeden z největších živých betlémů na Moravě. Zapojilo se do něj 65 lidí v kostýmech. Koledy k této scéně na nádvoří benediktinského kláštera zpíval dvacetičlenný sbor.

Foto: Jan Trojan, Právo

Scéna, kdy Ježíškovi přinášejí zástupci řemesel své dary.

Článek

„Scénář napsal před dvěma tisíci lety Lukáš ve svém evangeliu. My jen dodáváme koledníky, jejich příchod a klanění před Ježíškem ale má určitý řád,“ uvedla hlavní organizátorka Magda Mlejnková.

Kromě klasického betléma s Ježíškem v jesličkách, Marií, Josefem a třemi králi tvoří největší počet účastníků v této scéně zástupci nejrůznějších řemesel přinášející dary. Všech ročníků se zúčastnila dcera hlavní organizátorky Michaela Mlejnková. „S tátou tvoříme dvojici bohatých koledníků, Ježíškovi přinášíme demižonek vína,“ řekla.

Pannu Marii, svatého Josefa a Ježíška vždy představuje skutečná rodina. Letošní rok se hlavních rolí zhostila Eva a Jiří Kulovi z nedalekých Rajhradic. Jejich pětiměsíční Alžbětka se stala na několik hodin Ježíškem, zbývající děti - desetiletá Terezie a sedmiletý Jirka - se v živém betlému proměnily v anděla a pastýře.

Foto: Jan Trojan, Právo

Svatá rodina ze živého betléma v Rajhradu. Eva, Jiří, Alžbětka-Ježíšek a děti Terezie a Jirka.

Část kostýmů si účastnící živého Betléma šijí sami, část zapůjčili z kláštera místní kongregace sester Těšitelek. Tam také pořádali první tři ročníky živých rajhradských betlémů, tehdy to byly jen omezené akce ke zpestření svátků. Od čtvrtého ročníku již organizují velký živý betlém v klášteře benediktinů.

„Rajhradský klášter se po úpadku za minulého režimu znovu stává centrem setkávání lidí s různými názory. Ne všichni, kteří se přijdou podívat, jsou katolíci. Ale všichni slaví Vánoce. I na přípravě živého betlému se podílejí nevěřící, kteří nemají s církví nic společného,“ řekl Právu převor Augustin Gazda.

Na živý betlém se letos přišlo podívat přes 700 lidí, řekla Magda Mlejnková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám