Hlavní obsah

V Přerově se na krmítku objevila sýkora s melanismem

Aktualizováno

Ornitology v Přerově zaskočila neobvykle zbarvená sýkora modřinka. Pták, kterého spatřili v oblasti zdejší laguny, má vzácnou pigmentovou vadu, tzv. melanismus. Jde o opak albinismu a u jedinců s touto vadou převládají tmavé barvy. Sýkorka se podle ornitologů v Přerově dlouho nezdržela, neboť je na tahu. O výskytu opeřence informoval místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.

BEZ KOMENTÁŘE: Sýkora modřinkaVideo: Jarmila Kačírková

 
Článek

„Modřinka má vzácnou pigmentovou vadu – melanismus. V jejím zbarvení chybí bílá a žlutá barva a naopak převládá černá a šedá. Melanismus je zjednodušeně řečeno opak albinismu. U albínů převažuje bílé zbarvení, u melanistů naopak převažuje černé zbarvení. Melanismus je mnohem vzácnější než albinismus a objevuje se výjimečně u plazů, savců i ptáků,” uvedl Šafránek.

Ornitologům se podařilo vzácně zbarvenou sýkoru nejen vyfotit, ale také zachytit na video. Stihli to během jediného dne, kdy je na ni upozornil pozorovatel krmítka. Podle ornitologů nejde o místního ptáka, ale o sýkoru ze severu nebo z hor. „Přestože se u nás vyskytují sýkory modřinky celoročně, tak se v zimě toulají a hledají potravu,” uvedl místopředseda spolku.

Foto: Jarmila Kačírková, ČTK

Na přerovském krmítku se sýkorka zdržela pouze jeden den.

Šafránek řekl, že se na tomto místě již předloni podařilo objevit také sýkoru koňadru rovněž s pigmentovou vadou. Tenkrát u sýkory převládala místo černé barvy hnědá.

Globální oteplování ovlivňuje podobu ptačích těl, tvrdí americký ornitolog po 40 letech zkoumání

Věda a školy

„Krmítko je v oblasti u Laguny, kde se scházejí ochránci přírody a ptáky tam přikrmují. Jsou většinou v důchodu, mají čas tam s fotoaparáty pobývat a občas se jim podaří zachytit něco zajímavého,” doplnil Šafránek.

Ornitologové v souvislosti s objevem výjimečně zbarvené sýkorky vyzvali milovníky přírody, kteří na krmítku spatří podivně zbarveného nebo neznámého ptáka, aby jej zachytili na snímku a poslali ho na adresu mosprerov@seznam.cz.

Foto: Jarmila Kačírková, ČTK

Na raritně zbarvenou sýkoru (vpravo) narazil jeden z ochránců přírody na krmítku v Přerově v oblasti zdejší Laguny.

Foto: Jarmila Kačírková, ČTK

Modřinka má vzácnou pigmentovou vadu – melanismus, při které na rozdíl od albinismu převládají tmavé barvy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám