Hlavní obsah

V Praze začala demolice zimního stadionu na Štvanici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V Praze v sobotu začala demolice zimního stadionu na Štvanici. Stadion byl postaven v roce 1932 jako první umělé kluziště v zemi a od roku 2000 je kulturní památkou. Kvůli špatnému technickému stavu byl ale od ledna uzavřen. Řekla to mluvčí pražského magistrátu Tereza Krásenská. Kvůli demolici, k níž zřejmě památkáři souhlas nedali, možná padne i trestní oznámení.

Foto: Šulová Kateřina, ČTK

Zimní stadion na Štvanici

Článek

Na stadionu vyrostlo několik generací hokejistů a krasobruslařů, mimo jiné zde trénovala slavná krasobruslařka Ája Vrzáňová.

Stavební úřad pro Prahu 7 vydal v pátek rozhodnutí, kterým nařizuje magistrátu neodkladné odstranění stavby zimního stadionu Štvanice, uvedla Krásenská. "Praha se vzdala práva na odvolání z důvodu akutní havarijní situace objektu. Podle posudku hrozí zřícení konstrukce jako celku a stavba bezprostředně ohrožuje zdraví a životy osob," dodala. Na odstranění stadionu má podle ní Praha 20 dnů.

Na přelomu roku se v budově zřítila část střechy. Stavební úřad pro Prahu 7 posléze zakázal vstup na stadion. Následný posudek, který si magistrát nechal zpracovat, varoval před hrozbou okamžitého zřícení některých částí objektu. Podle posudku by případná rekonstrukce stadionu byla velmi drahá, protože by se musely rozebrat konstrukce objektu, vyměnit její poničené části, zpevnit a znovu sestavit.

Celkem byla Štvanice dějištěm čtyř mistrovství světa v hokeji, a to v letech 1933, 1938, 1947 a 1959.

Za demolicí může být snaha postavit na Štvanici hotel 

Vojtěch Razima ze sdružení Acta non verba (ANV), které stav stadionu už dříve kritizovalo, dnes ČTK řekl, že kvůli demolici této kulturní památky s největší pravděpodobností podají trestní oznámení. "Demoliční výměr se nevyřizuje na počkání a nás velmi mrzí, že paní radní (Aleksandra) Udženija ještě před čtrnácti dny říkala, že konečné rozhodnutí se uskuteční, až bude na stole posudek, kolik by stála případná rekonstrukce," řekl Razima. Podle něj by se o tak závažné věci měla vést veřejná debata. "Dnešní demolice jen potvrzuje naši teorii, že magistrát se chtěl celá léta stadionu zbavit a postavit tam hotel," uvedl Razima.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám