Hlavní obsah

V Praze v tichosti jednal katarský ministr zahraničí

– PRAHA
Právo, tur, gö

Prahu v těchto dnech soukromě navštívil ministr zahraničí Kataru šajch Hamad bin Džásim bin Džabr as-Sání a setkal se se svým českým kolegou Cyrilem Svobodou. Na rozdíl od mnoha podobných akcí nebylo toto setkání prakticky vůbec prezentováno.

Článek

Tato skutečnost by mohla nasvědčovat tomu, že se arabský ministr pokusil intervenovat ve prospěch svého vzdáleného příbuzného z vládnoucího rodu as-Sání - prince Hamada Abdalláha as-Sáního, jenž byl na konci května v Praze odsouzen za sex s nezletilými dívkami ke dvěma a půl letům vězení.

Podle stručné zprávy ČTK vydané ve čtvrtek pozdě večer s odvoláním na tiskový odbor MZV se Svoboda a šajch Hamad bin Džasím "shodli na tom, že případ v Česku odsouzeného katarského prince není považován za překážku dobrého rozvoje vzájemných vztahů".

Svoboda podle svého vyjádření pro Právo šajcha Hamada upozornil, že "vláda nemůže zasahovat do kauzy, je to věcí justice a ta je u nás nezávislá". Katařan chtěl původně přijetí u prezidenta Václava Klause i premiéra Jiřího Paroubka.

Případ odsouzeného šajcha rozčeřil několikrát veřejné mínění, neboť ministr spravedlnosti Pavel Němec prosazoval jeho vydání k soudu a eventuálnímu potrestání do Kataru. Ministr se tak vystavil obvinění, že zasahoval do kompetence justici, a ta také odmítla jeho nařízení splnit. "Je tady jasné rozhodnutí ministerstva spravedlnosti o předání případu do Kataru, jde o zásadní spor mezi mocí výkonnou a mocí soudní," řekl také po květnovém verdiktu soudu pro Prahu 2 šajchův advokát Josef Lžičař.

Zdroje Práva také již dříve Právu sdělily, že intervenovat ve prospěch prince Hamada se u pražských úřadů pokoušeli různí členové katarského vedení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám