Hlavní obsah

V pondělí večer dorazí bouřky s lijáky a krupobitím

Vlna vysokých teplot vyvrcholí v pondělí, kdy se rtuť teploměru zastaví na hodnotách kolem 35 °C. Hned po těchto vedrech zasáhnou Česko silné bouřky s přívalovým deštěm, kroupami a nárazovým větrem, varuje Český hydrometeorologický ústav.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Příliv velmi teplého vzduchu, který proudí do Evropy od jihu, ukončí zvlněná studená fronta, která bude postupovat v pondělí večer a v úterý přes naše území k východu.

Během pondělí budou nejvyšší denní teploty překračovat v nižších a středních polohách 31 °C, nepatrně chladněji bude jen v Karlovarském kraji. Naopak v Jihomoravském kraji překročí nejvyšší teploty místy 34 °C.

Na studené frontě se budou během pondělního odpoledne v Čechách, v pondělí později večer a v noci na úterý i na Moravě a ve Slezsku, vytvářet silnější bouřky. V bouřkách se může lokálně vyskytnout přívalový déšť s krátkodobými úhrny kolem 40 mm, silný nárazový vítr a krupobití.

Od úterý se citelně ochladí, varují meteorologové. Mělo by být zataženo až oblačno, na většině území bude pršet. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 19 až 23 °C.

Podobný ráz počasí by měl panovat do konce týdne, teploty by měly ještě klesat, ve čtvrtek by se měly pohybovat mezi 17 až 21 °C.

Reklama

Výběr článků

Načítám