Hlavní obsah

V Plzni vyklízejí dům, který obsadili bezdomovci a narkomani

Právo, Ivan Blažek

Za asistence státní i městské policie začalo v pondělí vyklízení jednoho z nejhorších plzeňských „brlohů”. Ze soukromého objektu v Přeštické ulici, který obsadili bezdomovci a narkomani, začali odcházet lidé a úklidová firma začala vyvážet nánosy nepořádku.

Vyklízení brlohu v PlzniVideo: Ivan Blažek, Právo

 
Článek

Lidé bez domova zabrali nejen nadzemní patra, ale hlídky je občas nacházely i ve sklepích. Kličkování mezi exkrementy strážníci přirovnali k chůzi v „minovém poli“.

Novináři měli možnost přihlížet jen zpovzdálí. Majitelé třípatrové budovy, jež se nachází kousek od zimního stadionu a která kdysi sloužila jako sklad potravin, je dovnitř z bezpečnostních důvodů nepustili.

„Je to prasárna,“ prohlásil k vynucenému odchodu jeden z nezvaných nájemníků.

Spolumajitelka objektu Irma Spurná uvedla, že squateři v areálu způsobili desetimilionové škody. „K prvnímu vloupání došlo asi před pěti lety, před dvěma roky se situace dramaticky zhoršila,“ líčila Právu Spurná.

„Bezdomovci mají už dokonce pocit, že jsou tam po právu. Brání se, říkají: My tady bydlíme,“ dodala.

Foto: Ivan Blažek , Právo

Při vyklízení areálu v plzeňské Přeštické ulici asistovali policisté i strážníci.

Na místě byla v pondělí dopoledne asi dvacítka strážníků a policistů, lidé z charity i terénní sociální pracovníci. Uvnitř podle plzeňského radního pro oblast bezpečnosti Martina Zrzaveckého (ČSSD) bylo 20 až 30 problémových osob.

„Je to bezpečnostní a sociální problém,“ upozornil Zrzavecký. „Lidem, kteří bydlí v okolí, vadí, že se tady pohybují osoby závislé na návykových látkách,“ podotkl.

Od roku 2015 zde policisté řešili na tři sta deliktů, několikrát tu hořelo, a jeden člověk dokonce přišel při požáru o život. „Mně už tady třikrát vykradli služební auto,“ nechal se slyšet muž z protější bytovky.

Nejasná budoucnost

Vyklízení zhruba půlhektarového zchátralého komplexu je v režii vlastníků a má trvat asi týden. „Paní spolumajitelce jsme doporučili, aby si zajistila agenturu na hlídání areálu a firmu, která objekty stavebně zabezpečí tak, aby se do nich nikdo nepovolaný nedostal,“ sdělil Zrzavecký. „Pokud se tak nestane, tak se tady možná za pár měsíců uvidíme znovu,“ dodal.

Spurná po zahájení vyklízecích prací neupřesnila, jak prostor zabezpečí. „To teď nejsem schopná říct,“ podotkla. „Je smutné, že není síla ochránit soukromý majetek před takovými živly,“ doplnila.

Čeští bezdomovci zestárli. Nemají kde dožít

Domácí

Stejně nejasné je budoucí využití zmíněných staveb. Situaci komplikují dlouholeté majetkové manželské spory, Irma Spurná bydlí v Německu, druhý vlastník, Petr Spurný, žije v Praze.

V pekle je klid

Podle Zrzaveckého podobně potencionálně rizikových míst v Plzni příliš není. Asi nejslavnější squat ve „skleněném pekle“, jak se přezdívá černé stavbě u Rokycanské třídy, se už podařilo zpacifikovat. „Tamní nájemce se k tomu postavil čelem a na vlastní náklady objekt vyklidil, dnes je prázdný,“ připomněl Zrzavecký.

Nedobrou pověst ale má třeba zdevastovaná budova ve svahu pod Karlovarskou třídou, kde kdysi sídlila firma Inel.

Reklama

Výběr článků

Načítám