Hlavní obsah

V padlém H-Systemu zmizelo 1,5 miliardy. Věřitelé zatím dostali jen 185 miliónů

Právo, Matěj Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konkurzní správci zkrachovalého H-Systemu mezi věřitele rozdělili zhruba 185 miliónů korun – zjistilo Právo ze soudního registru, kde je zaznamenán každý krok, který udělali. V kauze přišlo minimálně 1095 lidí o více než 980 miliónů korun a dalších 600 miliónů získala firma na úvěrech od Komerční banky (KB).

Foto: http://www.sbdsvatopluk.cz/

Ilustrační foto: Srovnání stavu domů ve Velkých Přílepech po krachu H-Systemu a po dostavění družstvem Svatopluk

Článek

První velká vlna odškodňování spadá do roku 2011, kdy bylo mezi 484 věřitelů rozděleno 140 miliónů. Každý z nich dostal 6,8 procenta z částky, kterou v konkurzu požaduje. To znamená, že nejvíc peněz dostali největší věřitelé.

Nejvyšší sumu, přes jednu miliardu korun, požaduje firma Gomanold, která v prvním kole vypořádání dostala přes 73 miliónů korun. Tato společnost odkoupila pohledávku od KB, která H-Systemu na začátku celé kauzy poskytla stamiliónové úvěry. Přes 450 miliónů korun zase chce družstvo Svatopluk, jemuž konkurzní správce před sedmi lety vyplatil téměř 31 miliónů.

Poškození klienti H-Systemu, kteří do konkurzního řízení vstoupili samostatně, naopak dostali nízké částky – většinou šlo o desetitisíce korun.

Druhá vlna odškodňování přišla v roce 2014, kdy bylo mezi stejné věřitele rozděleno 43 miliónů. Každý z nich obdržel 2,2 procenta z požadovaného nároku. Gomanold pro představu dostal přes 22 miliónů, Svatopluk přes devět miliónů a menší věřitelé většinou pouze jednotky tisíc korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Smetka u soudu na archivním snímku

Poslední výplaty se týkají konce letošního června a pouze firmy Gomanold. Ta jako oddělený věřitel utržila necelých 1,5 miliónu korun z prodeje několika zbylých pozemků ve Velkých Přílepech.

V konkurzu v současnosti zbývají jen pozemky a nemovitosti ve sporných Horoměřicích. Poškození by ještě mohli získat část peněz zpět z majetku, který Smetkovi zabavila policie.

Boj o majetek šéfa

Insolvenční správce Emil Fischer podle zjištění Práva navrhl přerozdělení prvních tří miliónů korun letos v květnu. Zájem o majetek Smetky projevilo 108 osob.

Ve hře však je ještě rekreační areál Rabyně na Slapech, o který se vede soudní spor mezi státními zástupci s policií na jedné straně a dražitelem, který objekt získal za 29 miliónů korun.

Žalobci jsou přesvědčeni, že aukce byla zinscenovaná a že majetek byl vydražen nelegálně. Areál byl totiž obstavený policií a měl připadnout poškozeným klientům vytunelované firmy. Soud by se měl k případu vrátit 8. října.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám