Hlavní obsah

V Ostrově chystají 54. ročník festivalu Oty Hofmana. Ocení Bolka Polívku

Od 25. do 30. září se v západočeském Ostrově nad Ohří bude konat tradiční filmový a televizní festival Oty Hofmana. Patronem festivalu je herec Pavel Nový. I letos čeká návštěvníky šest dní bohatého programu. Po koronavirových letech se festival vrací do starých kolejí. Každoročně ho navštíví více než 10 tisíc diváků.

Foto: filmovyfestival.cz, .

Dětský filmový a televizní festival v Ostrově.

Článek

Prezidentem festivalu je režisér Zdeněk Troška: „Prezidentem jsem letos poprvé, do Ostrova ale jezdím už od roku 1983, kdy jsme tam zvítězili s mým debutem Bota jménem Melichar,“ uvedl na tiskové konferenci.

Na slavnostním zahájení dostane ocenění za speciální přínos dětské tvorbě herec Bolek Polívka. „Cenu Zlatá buřinka Oty Hofmana za celoživotní dílo převezme Bolek Polívka,“ uvedl výkonný ředitel Vladimír Keblúšek. „Jeho dílo v dětské tvorbě je tak významné, že Bolka nemůžeme opomenout,“ dodal.

Začátkem léta bude Polívka oceněn také na filmovém festivalu v Karlových Varech.

Na účastníky festivalu v Ostrově čeká okolo 50 projekcí, soutěžní výběr je omezen na českou a slovenskou hranou tvorbu.

Karlovarský festival ocení Boleslava Polívku

MFF KV

Pořadatelé se na jednotlivé snímky zaměří detailně, jsou přichystané i besedy s tvůrci a další doprovodný program. Uvedeny budou například snímky Tajemství staré bambitky 2, Princ Mamánek, Gump, pes který naučil lidi žít a mnoho dalších. Mimo soutěž budou promítány i dva animované snímky, český a slovenský, a to Cesta do dvou zemí a Myši patří do nebe.

Foto: Magdalena Žohová, Novinky

Prezident festivalu Zdeněk Troška s festivalovým patronem Pavlem Novým.

Účastníky čeká bohatý doprovodný program

Festival se zaměřuje na vzdělávání dětí. Ve spolupráci s ČT Edu proběhne i doprovodný seminář pro učitele z Karlovarského kraje. Je jedinou akcí svého druhu aktivně zapojující všechny dětské redakce, které se přihlásí. Cílem je dát mladým účastníkům možnost si vyzkoušet co nejvíce věcí v praxi.

Novinkou bude letos projekt Filmová laboratoř. Jedná se o workshop, ve kterém děti pod dohledem odborníků vytvoří film, který se bude promítat na závěrečné projekci. Filmová laboratoř naváže na činnost dětských redakcí. Děti se tam učí tvorbu scénáře, režii i postprodukci. Profesionálové učí děti a inspirují se od dětí. Během pěti dnů děti vymyslí, natočí a distribuují krátký film.

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Pavel Nový

„Má to zvláštní kouzlo, ten kulturák, ač postaven v 50. letech, je pro ten festival uzpůsobený a líbí se mi to, že tam je i televizní studio dětí, které dělá zprávy a rozhovory, a dělají to děti. Mě to baví. Když děti do toho kinosálu přijdou, je vidět, jak je baví být pohromadě. Bude dobré, když to bude pokračovat nejen v tom sále,“ uvedl k místu konání patron festivalu Pavel Nový.

Festival se pyšní dlouhou historií 

Jedno odpoledne bude věnováno přímo Otovi Hofmanovi formou vzpomínky na film Lucie a zázraky, konat se bude i divadelní představení a beseda s Ottou Hofmanem mladším, synem Oty Hofmana.

Festival se koná od roku 1969 a každoročně se na něj sjíždějí hvězdy stříbrného plátna. Původně národní přehlídka filmové tvorby vznikla v roce 1969 z iniciativy nadšenců, ostrovských učitelů a členů místního dětského filmového klubu Martin.

Scenárista a spisovatel Ota Hofman byl pravidelným návštěvníkem a fandou přehlídky. Po letech jeho patronátu nejen nad přehlídkou, ale i celou dětskou tvorbou byl nově se formující festival pojmenován „Festival Oty Hofmana“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám