Hlavní obsah

V ostravském útulku uhynulo kvůli epidemii 37 psů

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Celý leden bojuje s epidemií parvovirózy psí útulek, který dosud provozovala ostravská městská policie. Kvůli této velmi nakažlivé střevní nemoci psů přišlo v útulku o život 37 zvířat. 30 pejsků pracovníci útulku utratili, dalších sedm na infekci uhynulo samo. Z toho bylo 22 štěňat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ostravští radní proto v úterý rozhodli o tom, že psí útulek v Ostravě-Třebovicích už nebude provozovat městská policie, ale přímo město, aby mohlo na fungování zařízení více dohlédnout. Právu tuto informaci v úterý odpoledne potvrdil ostravský primátor Tomáš Macura (ANO).

Ředitel Městské policie Ostrava Zdeněk Harazim se v úterý odpoledne nechtěl k výměně provozovatele vyjadřovat. „Nevím ještě, jaké usnesení úterní rada města přijala,“ řekl Právu.

Uvedl ale, že od 29. ledna už v psím útulku pominuly jakékoliv příznaky klinického onemocnění. „Nyní se nám už počítá 14denní lhůta. Na středu máme objednanou odbornou firmu, která nám provede dezinfekci a očistu útulku. Ve čtvrtek budeme jednat s pracovníky ostravské veterinární správy a ti rozhodnou, zda a odkdy už se útulek bude moci otevřít,“ sdělil Harazim.

Nákaza přišla od štěňat

Podle něj se parvovirózou nakazila hlavně štěňata a psi, kteří do útulku přišli v zuboženém stavu. „Zvířata bohužel nebyla přeočkovaná, měla slabou imunitu,“ vysvětlil ředitel městské policie. Nákaza se tam zřejmě dostala během vánočních svátků od štěňat odchycených venku.

Zástupce ředitele Krajské veterinární správy v Ostravě Pavel Paciorek Právu řekl, že tak velké nakažení psů si vysvětluje tím, že vakcinace proti parvoviróze není pro chovatele psů povinná. Pochybení zaměstnanců útulku redakci nepotvrdil. To, že bylo tolik zvířat v ostravském útulku utraceno, je podle něj čistě na rozhodnutí soukromého veterinárního lékaře, který v něm vykonává léčebnou, preventivní a profylaktickou činnost. „K této činnosti je registrován Komorou veterinárních lékařů ČR,“ upřesnil Paciorek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám