Hlavní obsah

V Ostravě schválili 100 tisíc pro rodiny obětí střelce a 50 tisíc pro zraněné

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Černá vlajka na ostravském magistrátu a velmi smutná atmosféra provázela úvod středečního jednání zastupitelů Ostravy. Minutou ticha zastupitelé uctili památku šesti lidí, které v úterý ráno v ostravské fakultní nemocnici zastřelil 42letý Ctirad Vitásek. Schválili také peněžitou pomoc pro rodiny obětí – od města dostanou po 100 tisících korun, 50 tisíc dostanou zranění. Další peníze pro pozůstalé poputují od kraje a od státu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Zastupitelé uctili památku obětí střelby

Článek

K zastupitelům promluvil primátor Tomáš Macura (ANO) a vyzval je ke schválení mimořádného bodu, kterým byla peněžitá pomoc pro pozůstalé po obětech a zraněných. „Tři lidé stále zůstávají po útoku zřejmě vyšinutého střelce v nemocnici. Jedna žena bojuje o život,“ sdělil primátor zastupitelům a dodal, že tato událost bude patřit k nejtragičtějším v novodobých dějinách města Ostravy.

„Chci vyjádřit velkou lítost nad tímto činem a upřímnou soustrast všem rodinám,“ dodal ještě Macura.

Následně zastupitelé hlasovali o peněžité pomoci rodinám pozůstalým po šesti obětech nemocničního střelce. Schválili ji jednomyslně. Každé rodině město poskytne 100 tisíc korun. Dalších 50 tisíc korun půjde lidem, které střelec zranil. Peníze půjdou z rozpočtové rezervy města.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Na snímku je černý prapor vyvěšený v areálu nemocnice na památku obětí střelby.

„Ve čtvrtek bude finanční pomoc rodinám obětí řešit také na zastupitelstvu Moravskoslezský kraj, který přispěje stejnými částkami. Dalších 100 tisíc korun každé rodině dá také stát,“ upřesnil ostravský primátor. Každá rodina oběti by tak měla obdržet 300 tisíc korun.

Celá ostravská fakultní nemocnice je od středečního rána v provozu včetně polikliniky, kde ve třetím patře Vitásek vraždil. Traumatologická ambulance, v jejíž čekárně se tragédie odehrála, zůstane ve středu uzavřená.

Nemocnice zřídila krizovou linku na telefonním čísle 800 888 400. Zároveň žádá, aby v souvislosti s případem přišli ve středu darovat krev lidé s krevní skupinou 0-. Zároveň spustí sbírku pro rodiny obětí.

Stát přispěje pozůstalým po obětech střelby v Ostravě 300 tisíc. Rozezní se sirény

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám