Hlavní obsah

V ordinacích bylo dopoledne poloprázdno

PRAHA/BRNO

Čekárny praktických lékařů pro dospělé i pro děti v různých koutech České republiky byly ve čtvrtek po ránu prázdné. Opakem byly některé ordinace specialistů a zubařů v dopoledních hodinách, kteří se věnovali péči svých pacientů.

Článek

K protestu lékařů se připojili i lékaři polikliniky na Petřinách, jež informovali své pacienty, že v naléhavých případech se mají obrátit na pohotovost v nedaleké Ústřední vojenské nemocnici.

Lékaři vyvěsili na dveře také informaci, že zavřeli na protest proti politice ministerstva zdravotnictví a vlády, která je příčinou pozdních plateb od pojišťoven. Ordinace nedostaly peníze již tři měsíce a podle lékařů tak hrozí, že zkrachují.

Rozděleni zůstávají stomatologové a specialisté, z nichž část se připojí k polední stávce před budovou ministerstva zdravotnictví. Pro některé zubaře je forma protestu nepřijatelná, i přes sympatie ke stávkujícím budou tedy nadále ordinovat.

Praktičtí lékaři se potýkají s nedostatkem peněz

"Dnes ordinujeme do 11:00, pak jdeme s paní doktorkou na demonstraci před ministerstvo zdravotnictví," řekla ČTK sestra praktické lékařky u stanice metra Luka Hana Staňková. Plat prý dostala naposledy v červenci, pojišťovny od té doby nezaplatily. "Z toho se nedá žít," poznamenala sestra. Protože její lékařka nemá od pojišťovny peníze, nezaplatila už dvakrát ani nájem, pokud nezaplatí potřetí, dostane výpověď.

"Asi budeme muset jít na úřad práce, protože nebudeme mít ani na nájem jiné ordinace," podotkla sestra. Sloužívá na pohotovosti ve Fakultní nemocnici Motol a neumí si představit, že by nemocniční ambulance mohly nahradit praktiky. "Nevím, jak by zvládly 60 pacientům denně třeba jen napsat recepty, mají už teď svých pacientů dost," vysvětlila.

Rozpolceni v názorech na stávku jsou i pacienti

Lékaři nechtějí podle jejich slov zneužívat pacienty jako rukojmí, pouze chtějí za svou práci dostat peníze včas. Na dveřích ordinace pro dospělé ve Stodůlkách našli pacienti nápis: "Stávkujeme i za Vás, čekáme na platby za péči tři měsíce i déle. Zavíráme proto na jeden den, hrozí však uzavření celé ordinace z důvodu platební neschopnosti."

V Brně protesty soukromých praktických lékařů, kteří dnes stejně jako v celé zemi na mnoha místech v kraji uzavřeli své ordinace, pacienti většinou chápou. "Zatím se nám nestalo, že by se na nás někdo rozčiloval," řekla dnes ráno praktická lékařka Jarmila Hálová z brněnské polikliniky v ulici Dobrovského.

Někteří pacienti však vyjadřovali nevoli s chybějící zdravotní péčí nahlas. Řada z nich odešla dnes od lékaře s nepořízenou, nebo se raději za lékařem ani nevydali. Pokud totiž věděli, že dnes lékaři stávkují, návštěvu odložili. Ti, kteří o stávce netušili,  se rozčilovali.

"Člověk nic neví dopředu," řekl  mladý muž s obvazem na ruce, který se nemohl dostat k lékařce v poliklinice v Palackého ulici v Praze 1. Podle letáku vyvěšeného na dveřích její ordinace měl jít k jiné lékařce na poliklinice. "Je to k vzteku," podotkl.

Reklama

Související témata:

Související články

Paroubek stávku lékařů neodvrátil

Ani premiér Jiří Paroubek neodvrátil čtvrteční stávku praktických lékařů a protestní shromáždění na Palackého náměstí před budovou Ministerstva zdravotnictví....

Výběr článků

Načítám