Hlavní obsah

V Olomouckém kraji byla opět rekordní vedra

– OLOMOUC

Až odpolední bouřky zamezily dalšímu nárůstu teplot, které padaly v celém Olomouckém kraji. Například v Javorníku již v deset hodin dopoledne naměřili 28,4 stupně. Další rekordy padly v Bělotíně, či v Javorníku.

Článek

"V Javorníku na Jesenicku padl teplotní rekord již v 10:00, kdy jsme tam naměřili 28,4 stupně. Dosavadní téměř 20 let starý rekord byl o dva stupně nižší. Poté přišla bouřka a ochladilo se zde na 18 stupňů," řekl Tomáš Ostrožlík z Hydrometeorologického ústavu v Ostravě.

Podobně vysoké teploty zaznamenali meteorologové také v Bělotíně na Přerovsku, kde bylo dnes odpoledne 28,7 stupně. Dosavadní rekord byl z roku 1995 a činil 26,5 stupně. "Nejsou zde tak četné bouřky jako na Šumpersku," doplnil meteorolog.

Rekord padl také v Jeseníku, kde se ručička na teploměru meteorologické stanice vyšplhala na 26,6 stupňů a 12 let starý rekord tak překonala o 0,4 stupně. I zde rekordní teplota padla již kolem 10:00 hodiny. "Na ostatních místech snížily teplotu přeháňky a bouřky," dodal Ostrožlík.

Rekord naopak nepadl v krajském městě Olomouci, kde do dosavadního 85 let starého maxima chyběly téměř dva stupně. Odborníci zde dnes naměřili 28,2 stupně.

Podle meteorologů by se překonávání teplotních rekordů mohlo již v neděli zastavit. Dosavadní maxima na tento den se v regionu pohybují kolem 29 stupňů a podle odborníků by nedělní teplota mohla tato čísla překonat pouze místy a jen o desetiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám