Hlavní obsah

V Norsku začne jednání o odvolání Michalákové, změnil se soudce

V Norsku tento týden začne jednání soudu o odvolání Evy Michalákové proti rozhodnutí o zbavení rodičovských práv a o adopci jejího mladšího syna Davida. Zástupci rodiny v pondělí upozornili, že došlo ke změně rozhodujícího soudce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Eva Michaláková

Článek

„Dnes, několik dní před zahájením ústního jednání před soudem, byla norská právní zástupkyně Evy Michalákové informována o výměně soudce. Důvody nejsou známy,” uvedli v pondělí zástupci rodiny.

Odvolací soud se měl původně konat již letos v únoru, tehdy se však nepodařilo zajistit tlumočníky. [celá zpráva]

Případ odebrání synů Evy Michalákové
Michaláková se domáhá toho, aby jí byli do péče vráceni oba synové. Desetiletý Denis a osmiletý David vyrůstají ve dvou pěstounských rodinách. Michalákové byli odebráni  kvůli podezření na zneužívání, zanedbávání a fyzické týrání, které se však neprokázalo. Norská sociální služba odebrala české matce a otci syny před pěti lety. Michaláková předloni požádala o přezkoumání případu a svěření dětí do péče, norské úřady loni na podzim rozhodly o jejím zbavení rodičovských práv a adopci mladšího hocha. Otci rodičovská práva ponechaly. Také on se ale odvolává proti rozhodnutí o adopci. Chlapci se narodili v Norsku, jejich matka tam také žije.

U soudu bude na straně Michalákové poprvé intervenovat i český stát. Soudu poslal své stanovisko, využívá takzvaného písemného podání ve veřejném zájmu. Poukazuje na Úmluvu OSN o právech dítěte, podle níž se adopce v cizině dá považovat za náhradní péči, pokud není možné se o dítě postarat v jeho vlasti. Další výhrada má směřovat proti tomu, že se matka nemohla vídat se syny, i když o to stála.

Příbuzní viděli děti naposledy v srpnu 2012, matka viděla mladšího syna naposledy loni v srpnu. O starším Denisovi rodina nemá žádné zprávy více než dva roky.

Případ s politickým přesahem

Minulý týden podle zástupců rodiny norský Barnevernet zamítl žádost dědečka dětí o umožnění kontaktu s nimi. Důvodem má být údajný stres dětí z probíhajícího soudního jednání. Podobně úřad postupoval již v minulosti.

V kauze se angažují i někteří čeští politici. ČR se na Norsko obrátila prostřednictvím diplomatických nót a prezident Miloš Zeman připravuje návrh mezinárodní smlouvy, která by případy odebírání dětí upravila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám