Hlavní obsah

V noci na neděli se mění čas

Právo, jnk, mh

Dvě hodiny po poslední březnové sobotní půlnoci se posunou ručičky hodin z dvojky na trojku a začne platit letní čas.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Noc z 27. na 28. března nás připraví o šedesát minut, přechodem na letní čas tak bude celý víkend o hodinu kratší. Zato večer si užijeme o hodinu déle světlo.

Ručičky na mechanických hodinách je tak třeba přetočit, hodiny v elektronických zařízeních jako mobily nebo počítače se přenastaví samy.

Ke standardnímu, tzv. zimnímu času se zase vrátíme 31. 10. 2021.

Čechům dělá střídání času problém

Většina Čechů by podle průzkumů střídání času zrušila. Souhlasí s tím i Evropská komise a Evropský parlament a vůbec všechny členské státy EU. Potíž je v tom, že část z nich by radši ponechala v platnosti čas letní a druhá část ten tzv. zimní. Ten by preferovalo i Česko.

Zachraňme „zimní” čas, vyzývají astronomové

Věda a školy

Kompromis se nenašel a národní vlády se o téma zatím nezajímají. V současné situaci je navíc prioritním problémem koronavirus SARS-CoV-2, nedá se tedy předpokládat, že by došlo na jednání ohledně změny času.

Důvod střídání času

Letní čas na našem území platil už za první světové války. Jeho účelem byla úspora elektrické energie pro večerní svícení. Každoroční letní čas byl ale v Československu zaveden až v roce 1979.

„Jedním z důvodů byl silný několikatýdenní mráz na začátku roku. Tehdy byly uhelné prázdniny a vypadávaly dodávky energie, která se dala díky tomu, že bude večer o hodinu déle světlo, ušetřit,“ sdělila meteoroložka Dagmar Honsová.

Mnoha lidem střídání času vadí, hovoří o tom, že jim zpřehází biorytmus. Z bojovníků za jednotný čas proslul pekař Stanislav Pecka ze Sobětuch na Chrudimsku, který až do své smrti v roce 2009 posílal výzvy politikům. Dělal to před rokem 1989 i po něm a posléze mezi své adresáty zahrnul i lídry EU.

Argumenty proti změně času

Za standardní čas se rozhodla prát Hvězdárna a planetárium Brno, kde spustili web Zachraňme středoevropský čas. Astronomové a fyzici na něm vysvětlují, proč by se měl ponechat právě tento čas.

Změna času: Kdy a proč se střídá zimní a letní čas?

Domácí

Podle ředitele hvězdárny Jiřího Duška jsou pro to jasně vědecké důvody, astronomové ani letní čas nepoužívají.

„Střídání času je nesmysl, nikomu a ničemu už neprospívá,“ tvrdí Dušek. Původní ekonomické důvody podle jeho slov padly, dokonce přibyly náklady, např. klimatizace, a pro organismus je mnohem důležitější ranní světlo než prodloužený večer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám