Hlavní obsah

V nemocnicích roste nervozita kvůli počtům odcházejících lékařů

Jihlava – 108 ze 150, Nové Město na Moravě – 94 ze 130, Třebíč – 83 ze 135, Havlíčkův Brod – 71 ze 135 a Pelhřimov – 35 ze 108. To jsou řediteli jednotlivých zařízení potvrzené počty výpovědí lékařů, které ve středu dorazily do pěti krajských nemocnic na Vysočině.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V tomto kraji je také od počátku akce situace nejsložitější a nejkonfliktnější. Jiří Běhounek, hejtman Vysočiny, se už také nechal slyšet, že když bude nejhůř, bude muset načas hejtmanství opustit a jako lékař jít pomáhat do nemocnice.

Úměrně se zvyšujícím se počtem výpovědí, které rozesílá po republice pražská advokátní kancelář, najatá lékařskými odbory pro akci Děkujeme, odcházíme, roste nervozita na ředitelství nemocnic.

Sami jejich šéfové jsou totiž vůči možnosti splnění požadavků signatářů akce Děkujeme, odcházíme skeptičtí, i když doufají, že dvouměsíční výpovědní lhůta je pro konstruktivní jednání stále dostatečně dlouhá.

„Obávám se, že jsou rozhodnutí dotáhnout to do konce. I kdyby se pak chtěli třeba po čtrnácti dnech vrátit, znamená to pro nás pohromu,“ řekl včera Právu ředitel Klatovské nemocnice Jiří Vlček, který obdržel výpověď od čtyřiceti z celkem 88 lékařů. „Z chirurgie ji podali úplně všichni, na anestezii zůstanou jeden nebo dva,“ zrekapituloval.

Chtějí se dohodnout

„Je možné, že někteří výpovědi stáhnou, nemyslím, že by jim vláda vyhověla. Byl by to precedens, který by asi nešlo moc ustát,“ řekl Právu Stanislav Holobrada, ředitel příbramské nemocnice, odkud chce odejít jen 28 ze 180 lékařů.

„Při případném návratu některých lékařů bude na primáři daného oddělení, zda toho pracovníka potřebuje. Ale máme i žádosti o práci od jiných zájemců,“ uvedl Holobrada.

Ředitelství ústecké Krajské zdravotní (KZ), která sdružuje celkem pět největších nemocnic v kraji, obdrželo do středečního odpoledne oficiální výpovědi od 108 lékařů. Předseda představenstva KZ Petr Benda (ČSSD) uvedl, že spousta lékařů už před Vánocemi sondovala možnosti, jak by výpověď vzala zpět či jak by získala novou pracovní smlouvu. „Budeme pravděpodobně postupovat v jednotlivých případech individuálně. Chceme uplatnit lidský přístup a dohodnout se,“ uvedl Benda.

Také mezi lékaři se neoficiálně mluví o tom, že dva měsíce, během nichž poběží výpovědní lhůta, jsou hlavně k vyjednávání lepších podmínek. „Jednoznačně se počítá s tím, že řadové lékaře vezmou ředitelé zpátky, ale primáři by o své místo a funkci přišli,“ připustil jeden ze středočeských  lékařů, který si nepřál zveřejnit jméno.

„Nelze hodit solidární oddělení přes palubu“

V Jihomoravském kraji zatím drží ředitelé nemocnic v ruce více než 500 výpovědí nespokojených lékařů a do konce týdne by měly ještě další přibýt. Vyškovskou nemocnici hodlá opustit 46 z 96 lékařů. „Budeme jednat s primáři a lékaři, kteří zůstávají, jak nejlépe se se situací vyrovnat,“ konstatovala ředitelka vyškovské nemocnice Věra Seidlová.

plzeňské fakultní nemocnici podalo výpověď sedmdesát lékařů. „Nejhorší situace je na neonatologii a gynekologii, kde chce odejít přes padesát procent lékařů,“ řekla Právu ředitelka nemocnice Jaroslava Kunová. „Může to ohrozit chod zmíněných oddělení, přitom naše neonatologie je nenahraditelná pro celé západní Čechy,“ upozornila Kunová.

Ředitelka se pokusí lékaře přesvědčit, aby své výpovědi ještě stáhli. „Už teď ale vím, že nemohu splnit jejich finanční požadavky. Nelze hodit solidární oddělení přes palubu a přidat jen těm, kteří rebelují,“ podotkla Kunová. „Je třeba ale začít přemýšlet o tom, jak zorganizovat práci, aby nebylo tolik přesčasů, uvažuji třeba i o přesunutí odměn do základních platů,“ dodala Kunová.

Z Ústecké Masarykovy nemocnice chce odejít 51 lékařů, z mostecké nemocnice 39 lékařů a v Teplicích podalo výpověď 18 lékařů. Z liberecké krajské nemocnice, která má jedny z nejvyšších mezd lékařů a sester v Česku, podalo ke konci letošního roku výpověď 51 lékařů z celkového počtu 300.

V Městské nemocnici v Ostravě doposud podalo výpověď 80 lékařů, což je 32 procent z celkového počtu doktorů. „Situaci nepodceňujeme. Čekají nás další jednání na úrovni Moravskoslezského kraje, která jsou naplánovaná na první dva lednové týdny,“ řekl ředitel ostravské nemocnice Jan Zháněl.

Dalších 56 lékařů, což je zhruba 40 procent, podalo výpověď v Nemocnici s poliklinikou v Novém Jičíně. „Pokud nedojde k dohodě, budeme nuceni omezit provoz na některých odděleních,“ potvrdil ředitel nemocnice Tomáš Nykel, ale ujistil, že ošetřeni budou všichni akutně nemocní i onkologičtí pacienti. „Protože u nich včasnost léčby bývá jedním z rozhodujících faktorů uzdravení,“ upozornil.

V Domažlické nemocnici podalo výpověď 23 z 45 lékařů. „Pokud skutečně odejdou, budeme muset zavřít lůžkové oddělení, nemohu ho provozovat s jedním nebo dvěma lékaři,“ prohlásila její ředitelka Alena Vyrutová. „A kam pacienty přesuneme? To nevím. To by měl říct pan ministr,“ dodala.

Fakultní nemocnici v Hradci Králové, která je největším zdravotnickým zařízením v kraji, hodlá opustit 186 lékařů. Výpovědi tak podalo 32 procent lékařů. „Nejvíce výpovědí dali ortopedi, dětští lékaři či chirurgové. Odejít jich chce více než polovina. Na oddělení klinické hematologie dalo výpověď 70 procent lékařů,“ poznamenal ředitel nemocnice Roman Prymula.

Českokrumlovské nemocnici hrozí prý dokonce zánik. Z 62 lékařů jich ve středu podalo 23 výpověď. „Pokud si to nikdo z nich nerozmyslí a všichni k 1. březnu nenastoupí do práce, tak jsme schopni jeden, maximálně dva měsíce udržet akutní péči, pak končíme," sdělil Právu Jindřich Florián, místopředseda představenstva českokrumlovské nemocnice pro zdravotní péči.

Anketa

Obáváte se nedostatku lékařů v nemocnicích?
ano, ministerstvo by situaci s odchody mělo řešit
27,4 %
ne, lékaři se sami vrátí
67,4 %
ne, odcházející lékaře snadno nahradí cizinci
5,2 %
Celkem hlasovalo 19480 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám