Hlavní obsah

V muzeu Emila Holuba se ukrýval kapský lev

– Holice

Místem světového významu se v podstatě přes noc stal Památník Emila Holuba v Holicích. Po několika desítkách let se ukázalo, že ve svých sbírkách přechovává unikátní exponát - vycpaného kapského lva. Jde zřejmě o jeden z pouhých šesti exemplářů největšího druhu lva, který vyhynul před sto lety.

Článek

Vycpaninu kapského lva pracovníci neukrývali v tajných sbírkách, ba právě naopak, denně kolem něj prošly desítky lidí. Pro všechny to byl však jednoduše jen lev. Pravou identitu zvířete odhalil až odborník na lvy, který do památníku zavítal náhodou, když se vracel ze služební cesty.

Hlavní zoolog Zoo Bojnice doktor Peter Lupták se před vitrínou nestačil divit. "Dlouho exponát studoval a prohlížel a nakonec prohlásil: Se vší pravděpodobností je to kapský lev, což je unikát," vzpomíná na okolnosti velkého objevu ředitel muzea Vítězslav Vondrouš.

"Měl jsem šakaly, kteří několikrát utekli a zase se vrátili. Tarbíky, kteří se nechali hýčkati jako kojenci, ale žádný nebyl s to, aby mně nahradil zhynulého lva Prince.."
úryvek z knihy Emila Holuba

Od obyčejného lva se ten kapský lev liší už na první pohled mohutnou hřívou táhnoucí se od břicha až k slabinám. "Kromě té hřívy jsou tu další znaky, jako charakter osrstění na boku nohy a pod ramenem," vypočítal další rozličovací znaky objevitel unikátu Peter Lupták.

Lev se jmenuje Princ

Mít kapského lva ve své sbírce, je pro muzea doslova poklad. Podobných exemplářů je totiž podle odborníků na celém světě pouze šest. Tenhle je sedmý. Holice se díky tomu zařadily na seznam, na němž už figurují města jako Paříž nebo Vídeň.

Mít kapského lva ve své sbírce, je pro muzea doslova poklad. Podobných exemplářů je totiž podle odborníků na celém světě pouze šest. Tenhle je sedmý. Holice se díky tomu zařadily na seznam, na němž už figurují města jako Paříž nebo Vídeň.

Emil Holub koupil lvíče v roce 1876. Byl jedním z posledních, kdo mohl kapské lvy vidět ve volné přírodě dříve, než je lidé vyhubili. Slavný cestovatel dal lvíčeti jméno Princ, ale podle pracovníků muzea mu prý všichni říkají Karel.

Princ alias Karel měl však krátký život, dožil se pouhých dvou let. Když Holub odjel na jednu ze svých výprav, nepřežil špatnou péči Holubových zaměstnanců.  Podle vedoucí památníku mu sluhové špatně čistili klec a on se otrávil plynem z jeho vlastních výkalů.

Holub píše o lvu ve své knize

Holub měl svého lva tak rád, že jeho ztrátu emotivně popisoval i ve své knize a protže ho chtěl mít stále u sebe, nechal Prince vypreparovat.

Po smrti cestovatele slouži vycpaný Princ například jako kulisa mezi fotosalony a tak je skoro zázrak, že vydržel desítky let v relativně dobrém stavu. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám