Hlavní obsah

V Moravskoslezském kraji voda klesá

Aktualizováno

Ačkoliv déšť v Moravskoslezském kraji dosud neustal, voda v řekách pomalu klesá. I Olše v Českém Těšíně, která se v noci na pátek dostala až do výšky 416 centimetrů a tím na 3. povodňový stupeň, je od 16 hodiny už pouze na stupni číslo jedna.

BEZ KOMENTÁŘE: Rozvodněná Ostravice ve Frýdku-MístkuVideo: Jiří Tomaškovič, Právo

 
Článek

Také vody v korytu Odry ubývá a poklesy jsou zřetelné. „Nicméně městská policie místa monitoruje, lidé z povodňového štábu jsou stále v pohotovosti a v případě jakékoli změny budeme opět informovat veřejnost," řekl například primátor Karviné Tomáš Hanzel (ČSSD).

Déšť se z Beskyd přesouvá na východ a hydrologové očekávají vzestupy hladin zejména na tocích odvodňujících Jeseníky. Na Bělé, Osoblaze a horní Moravě mohou hladiny dosáhnout v nočních hodinách překročení 2. stupně povodňové aktivity, nelze však vyloučit ani dosažení třetího stupně. „V noci očekáváme na většině území kraje déšť, zejména v Jeseníkách trvalý a zpočátku i vydatný,“ řekl Roman Volný z Českého hydrometeorologického ústavu v Ostravě.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na některých místech za uplynulých 24 hodin napršelo již přes 100 milimetrů. Nejvyšší srážkové úhrny od čtvrtečního do pátečního rána zaznamenali v Morávce (131 milimetrů), Čeladné (117 milimetrů) a Krásné (106 milimetrů).

Pásmo srážek by se mělo v průběhu dne posouvat dále k západu do oblasti východních Čech, přičemž v sobotu by se již intenzita srážek měla snižovat. V  Jeseníkách může ještě napršet až 90 milimetrů. "V Orlických horách a Krkonoších by to mělo být za 24 hodin 50 až 60 milimetrů," citovala ČTK meteorologa ČHMÚ Josefa Hanzlíka, podle něhož se místy mohou objevit i bouřky, které srážkové úhrny zvýší.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Ostravice ve Frýdku-Místku

”V důsledku trvalých a vydatných srážek lze očekávat další vzestupy hladin zejména na tocích odvodňujících Jeseníky. V zasažených povodích (Bělá, Osoblaha, horní Morava) očekáváme v odpoledních a nočních hodinách překročení druhého stupně povodňové aktivity, místy však nelze vyloučit ani dosažení třetího stupně (na návětrné straně Jeseníků),” uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Nejvyšší srážkové úhrny od čtvrtečních 8:00 do pátečních 8.00
131 mm Morávka, Uspolka
117 mm Čeladná
106 mm Krásná, Visalaje
94 mm Lysá hora
93 mm Morávka, přehrada
90 mm Třinec
88 mm Horní Bečva
85 mm Nýdek
79 mm Nový Dvůr
73 mm Šance, přehrada
68 mm Ondřejník
66 mm Jablunkov
64 mm Staré Hamry
63 mm Frýdlant nad Ostravicí
57 mm Frenštát pod Radhoštěm
55 mm Ramzová
zdroj: ČHMÚ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám