Hlavní obsah

V Liberci se narodila mláďata bílých tygrů

– Liberec
Právo, Michael Polák

Zatím jsou slepá. A zoologové zatím neznají jejich pohlaví. Dvě ze čtyř koťat bílých tygrů, která se v zoo v Liberci narodila ve čtvrtek v noci, ale už teď způsobila hodně radosti a mají velkou šanci na přežití.

Foto: ZOO Liberec

Tygří koťata v liberecké zoo

Článek

„Jeví se jako vitální a věříme, že budou v pořádku,“ uvedl mluvčí zoologické zahrady Jan Kubánek. „Zbylá dvě koťata nebyla bohužel životaschopná.“

Malé tygříky porodila osmiletá samice Surya Bára, jejich otcem je jedenáctiletý samec Paris. „Porod proběhl zcela přirozeně bez jakékoliv asistence či zásahu člověka, a to ve čtvrtek mezi desátou večerní a půlnocí,“ upřesnil Kubánek.

Samice Surya Bára je zkušenou matkou. Už v červenci 2012 odrodila trojčata a další jedno mládě o dva roky později. To však kvůli vrozené tělesné vadě přežilo jen několik dnů.

„O současné potomky se začala tygří matka hned s rozvážnou rutinou starat a kojit je,“ ujistil mluvčí liberecké zoo. „Pokud se některé mládě vydá do větší vzdálenosti, Surya Bára se ihned zvedne, uprchlíka dostihne a v tlamě jej přinese zpět,“ popsal.

Foto: ZOO Liberec

Tygřice Surya Bára

Zoologická zahrada dopřává tygří rodince absolutní soukromí. Samice s koťaty je ve vnitřním výběhu a chovatelé je sledují prostřednictvím trojice kamer. Táta Paris žije odděleně. „Záběry z kamer jsou nyní jediným prostředkem, díky němuž mohou naši zoologové a ošetřovatelé sledovat vývoj matky a mláďat,“ potvrdil Jan Kubánek.

Teprve za dva až tři týdny získají malí tygři schopnost vidět a v devíti týdnech určí zoologové jejich pohlaví. „Jsme na to sami velmi zvědaví, protože vzhledem k věku naší dospělé tygří dvojice je hodně pravděpodobné, že některé z těchto mláďat zůstane v naší zoo natrvalo,“ řekl ředitel zahrady David Nejedlo.

Foto: ZOO Liberec

Tygr Paris

Koťata pak také bude čekat očkování, čipování a vážení. Hned poté se začnou pro dvojici tygřat hledat jména a je velmi pravděpodobné, že si zoo na pomoc přizve opět veřejnost, stejně jako v roce 2012 u trojčat Gaiy, Liama a Sambura.

Veřejnost bude moci mláďata vidět během jara.

Reklama

Výběr článků

Načítám