Hlavní obsah

V lékárnách chybějí vakcíny proti chřipce

Právo, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vakcína proti běžné sezónní chřipce v lékárnách zatím chybí. Protože se ale běžně začíná vůči chřipce očkovat až začátkem listopadu, je panika zbytečná. Do té doby by vakcín mělo být dost. Jako horký brambor si ale bývalý ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) a současný Tomáš Julínek (ODS) přehazují odpovědnost z prodlevy za vakcíny pro 65 000 pacientů, kterým vakcínu hradí stát ze svého rozpočtu. Jde například o obyvatele domovů důchodců či sociálních ústavů.

Článek

Na tyto vakcíny se musí vypsat výběrové řízení. To skutečně bývalý ministr Rath vypsal, ale vzápětí ho zrušil, protože se měly nakupovat vakcíny zhruba v ceně 156 Kč za kus. "Zrušil jsem tendr proto, že vakcína se dá sehnat i za 120 korun, bylo by to plýtvání státními penězi," řekl Právu v pondělí Rath.

Oponuje mu mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt: "Byla to celkově nejlacinější nabídka, a protože se muselo vypsat nové výběrové řízení, dodávky se zpozdí," řekl. Rath ale soudí, že zpoždění nebude velké a termíny očkování se stihnou.

Vakcín bude dostatek, ujišťuje ministerstvo

Nové výběrové řízení na příkaz Ratha ještě vypsal hlavní hygienik Michael Vít. Kritériem je právě cena. "Obálky s nabídkami budou otevřeny začátkem listopadu. Pak by firmy okamžitě vakcínu pro tyto pacienty dodaly a hned se začne očkovat, žádné prodlení nebude," ujistil Cikrt.

Uvedl, že mimo tuto státní zakázku firmy přislíbily dodat do lékáren 700 tisíc vakcín proti sezónní chřipce. Je to zhruba stejné jako loni. Vakcíny by měly dorazit koncem října nebo v prvních listopadových dnech. "Když je tedy dnes v lékárnách nedostatek chřipkové vakcíny, změní se to během několika týdnů," dodal Cikrt.

Vakcína by pro zájemce, kteří si ji platí v plné výši, měla stát stejně jako v minulých letech, tedy zhruba 150 až 200 Kč plus aplikace asi sto korun.

Nový ministr Julínek také zrušil Rathovo rozhodnutí, podle něhož si vakcínu museli kupovat lékaři. Nyní to bude tak, jako dříve, že s receptem půjde zájemce do lékárny, kde si vakcínu koupí, lékař mu ji pak aplikuje.

Cikrt uvedl, že vakcín proti sezónní chřipce je nedostatek v celé Evropě. Dodávky od výrobců jsou opožděné.

Chřipka stojí 40 miliard

Výzkumný ústav práce a sociálních věcí spočítal, že chřipka, její léčba, marodění, ekonomické ztráty a léky přijdou ročně zhruba na 40 miliard korun. Započítal do toho i sezónní nemoci, jakými jsou rýma a nachlazení, vůči nimž jsou také mnozí lidé málo imunní a musí zůstat doma. Ústav přitom vycházel z toho, že chřipkou ročně onemocní asi milión lidí a léčí se doma zhruba sedm dní.

Podle Marie Otavové z Národní referenční laboratoře pro chřipku, chřipková epidemie je v ČR téměř každý rok, loni však nebyla. Proto se dá předpokládat, že by letos mohla udeřit, ale nikdo přesně neví, zda tomu tak skutečně bude.

Reklama

Související články

Kýchání bývá příznakem nemoci

Kýchání bývá příznakem nachlazení a trápí alergiky. Může však být i módou, jako tomu bylo mezi dvořany francouzského krále Ludvíka XV. Kýchání se ozývalo...

Výběr článků

Načítám