Hlavní obsah

V Krušných horách napadl žlutý sníh

Novinky, bož

Pozoruhodný úkaz pozorovali v sobotu ráno v Karlovarském kraji. Objevil se tam nažloutlý sníh, který v sobě obsahoval písek ze západní Sahary. Na tento úkaz Novinky upozornil Rudolf Kovařík z meteorologické stanice v Šindelové.

Foto: Rudolf Kovařík, Šindelová

Z čtyř a půl centimetru sněhu byly dva centimetry nažloutlé, obsahovaly totiž písek ze Sahary.

Článek

Jevu si mohli všimnout například lyžaři, kteří vyrazili na běžky do Krušných hor. Nažloutlý sníh napadl v sobotu v brzkých ranních hodinách. K vidění byl celé dopoledne například v okolí obcí Nejdek, Kraslice a Šindelová v Karlovarském kraji.

„V nočních a brzkých ranních hodinách napadlo zhruba čtyři a půl centimetru. Nemusí to být vidět úplně na první pohled, ale když na sníh trochu zatlačíte, uvidíte, že pod bílou vrstvou dva a půl centimetrů jsou dva centimetry nažloutlého sněhu s prachem,“ řekl Novinkám Kovařík.

Písek pochází ze západní Sahary, z území Maroka. Vítr tam písek nasál a zamířil na sever k Azorským ostrovům a Španělsku. Zároveň ze západu mířila teplá fronta, která písek přenesla. Ten se pak s frontou dostal nad Krušné hory, kde spadl ve formě sněhových srážek.

V Česku se znovu objevil písek ze Sahary

Domácí

„V oblasti Sahary, ale také v Povolží, k podobnému jevu dochází poměrně často mezi březnem a květnem. Písek se dostane až do výšky tří až pěti kilometrů, následně padá,“ doplnil Kovařík.

V případě, že se písek setká s intenzivním prouděním, které ho do sebe nasaje, může se dostat výjimečně i k nám. Ne vždy padá ve formě srážek. V takovém případě je pak nejpatrnější na kapotách automobilů, zejména těch tmavých.

Reklama

Související články

V Česku se znovu objevil písek ze Sahary

V České republice se v minulých dnech opět objevil jemný písek, který se do střední Evropy dostal ze Sahary. Jde o jev, který se opakuje zhruba jednou až...

Výběr článků

Načítám