Hlavní obsah

V Krákorce se ručně láme světlý pískovec jako ve středověku

Novinky, Aneta Lednová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Červený Kostelec

V Krákorce u Červeného Kostelce na Náchodsku se dodnes těží a zpracovává deskovitý světlý pískovec ručně. Lom začal fungovat už ve 13. století. Do dějin se zapsal také proto, že se zde našel první otisk dinosaura na našem území.

V Krákorce se láme světlý pískovec jako ve středověkuVideo: Aneta Lednová, Novinky

 
Článek

Ruční těžba spočívá v navrtání děr do pískovce, které se zalijí rozpínavou hmotou - Cevamitem. Za pomoci klínů, klínků, palic a kladiv se pás oddělí od okolní masy a nastává ruční zpracování. Kámen je potřeba osekat do požadované velikosti a tvaru. Kvůli zachování jedinečnosti tohoto světlého pískovce se činnost provádí starými kamenickými postupy.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

V Krákorce se láme světlý pískovec jako ve středověku

Jedinečnost pískovce z Krákorky spočívá právě v přirozené odlučnosti jednotlivých vrstev. Ty vznikly otiskem triasového mořského dna, tzv. přírodní vrstvou. Postupným navrstvením pak společně tvoří pískovcové desky.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Pohled na Krákorku ze vzduchu

V první polovině 90. let minulého století se zde objevila stopa dinosaura. Patřila menšímu dravému dinosaurovi. Dlouhá byla 14 cm a široká 18 cm.

Foto: Aneta Lednová

Stpa dinosaura dlouhá 14 cm a široká 18 cm

„Relativně nedávno, zhruba před třemi lety, se nám podařilo najít ještě několik stop, velkých zhruba jako otisk palce,“ řekl Novinkám kameník z Krákorky Robert Bohuš.

Reklama

Výběr článků

Načítám