Hlavní obsah

V kauze záměny dětí je dvacet podezřelých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TŘEBÍČ

Osob podezřelých z loňské záměny dvou novorozenců v třebíčské nemocnici bylo v den porodu sedm. V dalších dnech se jejich počet rozšířil na 20. Jsou mezi nimi lékaři i zdravotní sestry. Potvrdila to v pondělí třebíčská policejní mluvčí Marcela Lavická. Vedení nemocnice a kraje Vysočina se zároveň v pondělí obou rodinám omluvilo. Informoval o tom jeden z otců, Libor Broža.

Článek

Na záměnu přišli rodiče z Jabloňova na Žďársku, Libor Broža a Jaroslava Trojanová. Jejich podezření potvrdily deset měsíců po porodu soudní testy DNA. Druhou rodinou jsou mladí manželé Jan a Jaroslava Čermíkovi z Přibyslavic na Třebíčsku.

Soud si nyní v rámci případu vyžádal znalecký posudek, při němž experti provedli rozbory DNA šesti lidem, tedy i druhému manželskému páru.

Další testy DNA pořizuje policie. "Během víkendu byly odebrány vzorky DNA z dutiny ústní také rodině z Přibyslavic na Třebíčsku a poslány na expertizu, uvedla mluvčí. Výsledky testů obou rodin by měly být známy za týden. Policie pořizuje podle Lavické vlastní testy kvůli tomu, aby později nikdo nemohl napadnout testy, které vznikly mimo vyšetřování.

Vedení třebíčské nemocnice a kraje Vysočina se v pondělí oběma rodinám omluvilo. Ředitel třebíčské nemocnice Petr Mayer zároveň rodinám nabídl konfrontaci s personálem, který sloužil v době osudné výměny. Dosud vedení nemocnice odmítalo případ komentovat a ani se nesetkalo s postiženými rodinami.

"Je to první rozumný krok ze strany vedení nemocnice i kraje za celou dobu," řekl Broža. Zástupci kraje a nemocnice nejprve navštívili Libora Brožu a Jaroslavu Trojanovou v Jabloňově na Žďársku, poté se vydali k Čermákovým do Přibyslavic. 

Kontroly nemocniční dokumentace

Policie už také dostala souhlas poškozených rodin k nahlédnutí do lékařské dokumentace, kterou obdrží v úterý. "Od dokumentace se bude odvíjet další postup vyšetřování, další výslechy nemocničního personálu i poškozených rodin," řekla Lavická.

Podle náměstka hejtmana Vysočiny Pavla Hájka posílá krajský úřad v pondělí do nemocnice kontrolu. Zaměří se především na prověrku dokumentace na gynekologicko porodnickém oddělení.

Špatně označení novorozenci

Pochybnosti o tom, že něco není v pořádku, začali mít rodiče ze Žďárska okamžitě proto, že oba jsou tmaví, kdežto holčička je blondýnka. Překvapilo je i to, že podle ultrazvuku se jim mělo narodit velké dítě, nepravá dcera ale vážila pouhých 2,6 kilogramu.

Z fotografií pořízených otcem matky z Přibyslavic na porodním sále vyplývá, že personál novorozeně řádně neoznačilo.

Poté, co se zjistilo, kdo jsou biologičtí rodiče dívky, se obě rodiny sešly a dohodly se, že si dcery do Vánoc vymění. Dětem současně změní nejen příjmení, ale i křestní jména.

Zřejmě to ale nebude tak jednoduché. O tom, že obě rodiny prožívají extrémní nápor na psychiku, svědčí fakt, že matka ze Žďárska se nervově zhroutila. Aby si na sebe rodiny a děti vzájemně zvykly, dohodly se již oba manželské páry na společném strávení několika víkendů.

Reklama

Související témata:

Související články

Rodiny se dohodly na výměně dětí

Rodiče dětí, které před deseti měsíci zaměnili v třebíčské porodnici, se po čtvrteční schůzce v Jihlavě dohodli na jejich vrácení. Děti by se vlastním rodičům...

Matka vyměněné dcery se zhroutila

Rodina Libora Broži z Jabloňova, který upozornil na záměnu dětí v třebíčské porodnici, je ve velmi špatném psychickém stavu. Jaroslava Trojanová,...

Výběr článků

Načítám