Hlavní obsah

V kauze úniku Kalouskova telefonátu je podezřelý jeden z policistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V případu úniku hovoru ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) policejnímu vyšetřovateli kauzy nákupu letounů CASA Jiřímu Mazánkovi do týdeníku Respekt podezírá Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) některého z policistů. Jak v pátek informovalo Právo, inspekce již zahájila trestní řízení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Inspekce přitom v tomto případě neřeší, zda bylo vyšetřovateli vyhrožováno, nýbrž pouze za jakých okolností došlo k úniku informací. „Nejsme příslušní k tomu, abychom nějakým způsobem vyšetřovali nebo prověřovali pana ministra. V případě, že se k takové informaci dostaneme a nějaké takové podezření by se tam zjistilo, tak by se to muselo postoupit příslušnému orgánu, policii,“ vysvětlila Právu Sandorová. [celá zpráva]

Kalousek již dříve potvrdil, že s Mazánkem hovořil, jakýkoliv nátlak na policistu, o kterém sám vyšetřovatel mluvil, ale odmítl. Ohradil se také proti tomu, že měl on sám kriminalistovi sdělit, že u policie končí. Podle Kalouska jde o pomluvu a nepravdivé tvrzení a inspekce by měla zjistit, jak tvrzení vzniklo a jakým způsobem proniklo na veřejnost.

Kalousek také inspekci požádal, aby prověřila informace týdeníku Respekt, podle něhož se ještě před ministrovým telefonátem snažil člověk spojený s jeho úřadem detektivovy nadřízené na neveřejné schůzce v centrále protikorupční policie přesvědčit o nevině bývalé místopředsedkyně Sněmovny Vlasty Parkanové (TOP 09). Šéf protikorupční policie Tomáš Martinec však již dříve uvedl, že k takovéto schůzce podle dosavadního vnitřního prošetřování útvaru nedošlo. Ani GIBS se tímto podle Sandorové nezabývá.

Inspekce se v pátek na základě podnětu ministra vnitra Jana Kubiceho začala zabývat také třemi hovory Kalouska policejnímu prezidentovi Petru Lessymu. Ministr se ale s šéfem policie pře o obsah hovorů. Lessy tvrdí, že mu Kalousek volal kvůli kauze CASA. Kalousek zase, že s ním hovořil o pořízení nových policejních passatů. Lessy je kvůli tomu ochoten podstoupit vyšetření na detektoru lži.

Výběr článků

Načítám