Hlavní obsah

V kauze Diag Human soud mlčenlivost nezrušil

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TÁBOR

Okresní soud v Táboře zamítl žalobu, kterou podala Česká republika, zastoupená Ministerstvem zdravotnictví (MZd), proti společnosti Diag Human. MZd ve své žalobě požadovalo, aby soud určil, že článek 4 Smlouvy o společném postupu ve sporu o náhradu škody je neplatný. Článek obsahoval povinnost mlčenlivosti o okolnostech případu pro obě strany.

Článek

"Odvoláme se. Jsem přesvědčena, že tento článek být zrušen musí, aby se lidé dověděli všechno o celé kauze," řekla Právu ministryně zdravotnictví Marie Součková.

"Diag Human ještě před podáním žaloby několikrát ministerstvu navrhoval tento článek zrušit prostou dohodou obou stran, státní úředníci však na tuto jednoduchou výzvu nereagovali. Tato skutečnost byla také hlavním důvodem, proč soud žalobu zamítl," sdělil Právu Daniel Častvaj, mediální zástupce společnosti.

Rozsudek ještě není pravomocný. Součková ale namítá, že zrušit tak závažný článek smlouvy nelze jen společným prohlášením obou stran: "Toto odmítám. Proto jsem se domáhala soudní cesty, a proto se i odvoláme."

Chtějí šest miliard

Firmě stát v naprosté tichosti vyplatil 326 miliónů korun za to, že se o ní před jedenácti lety vyjádřil nepříznivě tehdejší ministr zdravotnictví Martin Bojar. Firma měla zájem o obchodování s krevní plazmou z českých transfúzních stanic, z obchodu však sešlo.

Za ušlý zisk a úroky nyní podle některých zdrojů chce čtyři až šest miliard. Ministryně je ale přesvědčena, že v kauze má pravdu ona a že konečný výsledek bude příznivý pro stát a vyplacených 326 miliónů firma státu vrátí a žádné další požadavky z její strany nebudou.

Reklama

Související témata:

Související články

Součková chce mluvit o kauze Diag Human

Ministryně zdravotnictví Marie Součková požádala soud o zproštění mlčenlivosti v kauze Diag Human - firmy, která za ušlý zisk z nepodařeného obchodu s krevní...

Výběr článků

Načítám