Hlavní obsah

V kauze Barková se objevil nový důkaz

Právo, Petr Blahuš

V kauze stíhané podnikatelky Libuše Barkové, obviněné za údajný pojistný podvod a nepravomocně odsouzené za pojistný podvod k pětiletému vězení, se objevil nový důkaz. Redakce Práva má k dispozici údajný záznam srpnových povodní v jihočeských Buzicích v roce 2002, ozvučený a s titulky.

Článek

Pokud se jedná o skutečný záznam tehdejších povodní, budou mít někteří obyvatelé Buzic, kteří před soudem vypovídali proti Barkové, velké problémy vysvětlit svá tehdejší tvrzení.

„Nahrávku jsem dostal v balíčku před několika dny do své schránky v advokátní kanceláři. Adresát nebyl na zásilce uveden, avšak vzhledem k okolnostem, které již šest let panují kolem celé kauzy, to považuji za pochopitelné,“ řekl na otázku Práva o původu nahrávky advokát Barkové Josef Lžičař.

Svědecké výpovědi v rozporu se záznamy kamery

V rozporu s výpověďmi například tehdejší místostarostky Buzic Miloslavy Mašátové a místního občana Jiřího Kratochvíla je na záznamu patrné, že celé okolí nemovitostí Barkové bylo tehdy při povodních pod vodou a na jejím domě č.p. 53 navíc v té době ještě byla střecha.

Mašátová ale uvedla u výslechu, že domy v okolí Barkové zaplaveny nebyly a vodou nebyla vyplavena ani ona. Na záběrech je však jasně vidět, a komentátorka záznamu to i potvrzuje, že u Mašátů byla voda na celém dvoře a k jejímu odčerpávání se muselo použít čerpadlo s hadicí vyvádějící vodu mimo dům.

Záběry dosud stojící, byť poškozené střechy na statku Barkové zase vyvracejí výpověď Kratochvíla, že v době povodní z ní na domě stál už jenom její štít.

Obhájce: je to jasný důkaz

Jak Právu Lžičař potvrdil, obrazový záznam, natočený pravděpodobně hned několika kameramany z Buzic, Blatné a Metel kvůli žádostem o dotace nebo kronikářským důvodům, v pondělí osobně odnesl na vrchní soud.

Ten bude v nejbližší době již potřetí rozhodovat o odvolání proti pětiletému rozsudku. „Na této nahrávce, kromě už předtím na vrchní soud dodaných důkazů o nevině mé mandantky, budeme jasně dokazovat konkrétní důkazy v její prospěch,“ řekl Právu Lžičař.

Pokud soud uzná nahrávku za pravdivou, bude pak záležet už jen na zvážení státního zástupce, popř. soudu, zda osoby vypovídající v rozporu s obrazovými záznamy začne stíhat pro křivou výpověď.

Reklama

Související články

Barková nabídla soudu slib, nechce do vazby

Městský soud v Praze obdržel od Libuše Barkové nabídku slibu, že se bude zúčastňovat trestního řízení a nebude se mu vyhýbat. Právu to sdělil mluvčí soudu...

Soud vzal podnikatelku Barkovou do vazby

U Městského soudu v Praze pokračoval ve středu proces s podnikatelkou Libuší Barkovou. Soudci rozhodli o vzetí podnikatelky do vazby. Nepřijali tak její...

Výběr článků

Načítám