Hlavní obsah

V Jizerských horách se objevil rys ostrovid, potvrdily fotopasti

– Liberec

Fotopasti v Jizerských horách potvrdily výskyt rysa ostrovida. Vzácná kočkovitá šelma byla na severu Čech vyhubena v 18. století, zda se teď do oblasti vrací ze Šumavy, z Karpat či jiných evropských populací, zatím není jasné.

Foto: Duha Hnutí, ČTK

Fotopasti potvrdily výskyt vzácného rysa ostrovida v Jizerských horách.

Článek

Mohla by to odhalit genetická analýza vzorků trusu nebo srsti, zatím však nebyly nalezeny. Právě na jejich vyhledávání se nyní soustředí pozornost jizerských zoologů a ochranářů, sdělil v úterý Jan Piňos z Hnutí DUHA.

„Pro jizerskohorské ochranáře a lesníky jsou snímky z fotopasti potvrzením toho, co vědí už několik let, tedy že se rysi v našich horách postupně zabydlují a stávají se sice vzácnou, ale snad trvalou součástí přírody chráněné krajinné oblasti," uvedl ředitel regionálního pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny v Liberci Jiří Hušek.

Turisti mu nevadí

Plachá šelma našla v Jizerských horách prostor k životu navzdory tisícům turistů. Podle Huška jí může být domovem třeba obtížně přístupná skalnatá divočina Jizerskohorských bučin. Rezervace o rozloze téměř 30 čtverečních kilometrů poskytuje dostatek potravy i klidu k životu a rozmnožování nejen rysům, ale i dalším vzácným živočichům.

Snímek rysa je první fotodokumentací této šelmy na české straně Jizerských hor, loni byl zachycen v Polsku.

„Zatím nevíme, zda se jedná o migrujícího jedince, nebo o zvíře, které se v Jizerských horách a Krkonoších usadilo trvale. Doufáme, že nám další informace přinesou snímky z fotopastí a výsledky genetických analýz - pokud se podaří najít vzorky trusu," řekl expert na ochranu velkých šelem Hnutí DUHA Olomouc Miroslav Kutal.

Výběr článků

Načítám