Hlavní obsah

V Jihlavě skončí vítězné ANO v opozici. Koalici vytvoří Fórum s ODS, Žijeme Jihlavou! a lidovci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlava
Aktualizováno

Radnici v krajské Jihlavě příští čtyři roky povede Fórum Jihlava s ODS, Žijeme Jihlavou! a lidovci. Zástupci těchto stran se na pátečním jednání dohodli na tom, že koaliční smlouvu podepíšou příští týden ve středu. Sdělila to Karolína Koubová z Fóra, která bude kandidovat na místo primátorky. Vítězné hnutí ANO tak skončí v opozici. Fórum získalo v komunálních volbách druhý nejvyšší počet hlasů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek komunálních voleb v Jihlavě

Článek

Koalice bude mít 20 hlasů v zastupitelstvu o 37 členech. „Podali jsme si na to ruku,” řekla Koubová k jejímu vzniku. Uzavření dohody potvrdil také lídr občanských demokratů Petr Laštovička. V nejbližších dnech budou strany ještě pracovat na znění koaliční smlouvy.

Koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL, která vedla jihlavskou radnici v posledních dvou letech, ve volbách ztratila většinu.

Jednání o nové koalici byla ve středu pozastavena kvůli neshodám kolem fungování městské rady. Na pátečním jednání se podle Koubové podařilo najít shodu. Rada bude mít nově devět členů namísto dosavadních 11. Fórum a ODS budou mít v radě po třech zástupcích, Žijeme Jihlavou dva a lidovci obsadí jednu pozici. O místa tří náměstků by se podle dohody měli rovným dílem podělit ODS, Žijeme Jihlavou a lidovci. Fórum by kromě primátorky mělo mít také jednoho uvolněného radního.

Hnutí ANO si v posledních komunálních volbách v Jihlavě polepšilo o dva na deset mandátů, druhé Fórum získalo sedm míst v zastupitelstvu. KDU-ČSL bude mít nově tři zastupitele a ČSSD dva. Koalice Žijeme Jihlavou složená z TOP 09, Zelených a Pirátů získala čtyři pozice. KSČM má tři mandáty a dva SPD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám