Hlavní obsah

V IKEM vyměnili řetězově pět ledvin

Právo, Václav Pergl
Praha

V pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) uskutečnili už druhou řetězovou transplantaci ledvin v Česku. Při deseti operacích během dvou dnů si vyměnilo ledvinu pět dárců a pět příjemců. Tedy deset lidí najednou.

Foto: Václav Pergl, Právo

V pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) uskutečnili už druhou řetězovou transplantaci ledvin v Česku.

Článek

Čtyři páry, jeden pacient z čekací listiny a jeden altruistický dárce stvořili řetěz transplantací ledvin. Jako u první řetězové transplantace ledvin, která byla v listopadu minulého roku, ho umožnil zdravý člověk, který se rozhodl darovat jednu svoji ledvinu komukoli, kdo ji potřebuje.

„Dřív jsem daroval krev, pak jsem se přihlásil jako dárce kostní dřeně a později jsem se dozvěděl o možnosti pomoct někomu nemocnému tím, že mu daruji svoji ledvinu. A protože si myslím, že by si lidé měli nezištně pomáhat, když mohou, rozhodl jsem se do toho jít,“ říká devětadvacetiletý Martin Mašek s tím, že vůbec neváhal.

Tři měsíce příprav

Příprava druhé řetězové transplantace trvala tři měsíce. „Plánování bylo nyní lehčí než napoprvé, už jsme měli zkušenosti z listopadové výměny. Navíc nám tentokrát pomáhali ten první předvýběr provést i matematici pomocí přesných algoritmů. Teprve na základě jejich propočtů pak shodnost pacientů ověřovali naši imunologové, nefrologové a další lékaři. Tím jsme významně zkrátili čas přípravy,“ popisuje přípravy Jiří Froněk, přednosta Kliniky transplantační chirurgie a vedoucí týmu, který transplantace provedl.

Řetězové transplantace ledvin chce IKEM provádět nejlépe každé tři měsíce. „Počtem dvojic nechceme lámat rekordy, jde nám především o bezpečnost a pomoc pacientům. Je pravdou ale, že se nám ozývá stále více nemocných a jejich příbuzných nebo známých, kteří by chtěli transplantaci od živých dárců podstoupit. Například už teď vyšetřujeme dalších 14 dvojic,“ doplňuje Ondřej Viklický, přednosta Kliniky nefrologie IKEM.

Vše probíhá současně

Postup byl u druhého „řetězu“ stejný jako u prvního. Obě operace, odběr i transplantace ledviny, probíhají téměř současně. Oba týmy pracují jako tým jeden, časový harmonogram na sále příjemce je pevně vázán na průběh operace dárce.

Doba, kdy je orgán mimo tělo, trvá jen velmi krátce, v tomto případě jen v řádu desítek minut. Nový orgán pak většinou funguje okamžitě.

„Zatím vše vypadá velmi optimisticky, dárci jsou všichni v pořádku a ledviny u příjemců z prvního dne transplantací fungují, u příjemců ze druhého dne to definitivně budeme moci potvrdit až za 24 hodin,“ dodává Froněk.

Transplantace ledvin je nejlepší možnou metodou léčby chronického selhání ledvin. Pacientů s touto diagnózou v Česku neustále přibývá a nyní je jejich více než 10 000. Každý desátý Čech má nemocné ledviny, ale neví o tom.

Reklama

Výběr článků

Načítám