Hlavní obsah

V IKEM podalo výpověď už sedm lékařů, další se mají přidat

Novinky, coe
Praha

V pondělí na Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) proběhla akce Lékařského odborového klubu (LOK) s názvem Děkujeme, odcházíme. K této výzvě se v tomto špičkovém zdravotnickém zařízení připojilo už sedm lékařů, kteří podali výpověď, a další by mohli následovat. Představitelé odborů přijeli do IKEM ve Škodě 1203 zpola natřené jako sanitka a zpola jako pohřební vůz s nápisem Náš exodus, váš exitus?

Článek

Jednotliví oslovení lékaři IKEM s výzvou LOK v podstatě souhlasí, podle nich je to jediná možnost, jak dosáhnout zvýšení platů. Lékařský odborový klub v IKEM vznikl zhruba před měsícem a jde o iniciativu převážně mladých lékařů, jak Novinkám prozradil Jan Bafrnec, předseda LOK v IKEM. Podle něj je v klubu asi 20 procent lékařů IKEM.

Na dotazy Novinek odpovídal i přední kardiochirurg Jan Pirk, přednosta kardiocentra IKEM. Ten se k výzvě nepřipojí a výpověď nepodá. „Částečně s ní souhlasím (s výzvou), a částečně s ní nesouhlasím, a proto se k ní nepřipojím. Když už se k něčemu připojíte, pak už s tím musíte bezvýhradně souhlasit,“ řekl Pirk. Sám považuje počet předpokládaných výpovědí, tedy až čtyři tisíce, za vysoký. Podle něj s tím budou mít ředitelé nemocnic starosti.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Přední český kardiochirurg profesor Jan Pirk.

V rámci akce Děkujeme, odcházíme podepsalo výpověď už celkem 3576 lékařů v ČR. Do konce roku by bilance mohla stoupnout až na čtyři tisíce. Lékaři požadují 1,5 až trojnásobek průměrného platu v zemi, nyní pobírají plat kolem 50 tisíc měsíčně včetně všech služeb a přesčasů.

Postižených je téměř osm desítek nemocnic ze zhruba 200 v ČR. Na vysočině podalo výpověď 80 procent lékařů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám