Hlavní obsah

V Dole ČSM se pokoušejí izolovat místo výbuchu, oběti připomněly sirény

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stonava

V podzemí Dolu ČSM v sobotu pokračuje budování čtyř hrází, které mají izolovat místo čtvrtečního výbuchu a urychlit tak likvidaci ohně. Práce komplikuje vysoká teplota a prach. Památku 13 horníků, kteří zemřeli při čtvrtečním výbuchu v dole na Karvinsku, připomněly v sobotu v poledne sirény v celé zemi. Polsko, odkud je 12 z 13 obětí, vyhlásilo na neděli státní smutek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při výbuchu v Dole ČSM Stonava zemřelo 13 horníkůVideo: AP

 
Článek

„V dole je nasazeno skoro dvě stě lidí včetně pracovníků polské báňské záchranné služby,” řekl mluvčí OKD Ivo Čelechovský. Báňští záchranáři v podzemí pracují ve třech směnách. Střídají se po čtyřech hodinách.

„Předpokládáme, že práce potrvají do neděle,” uvedl Čelechovský. Nutné je izolovat úsek štol dlouhý asi tři kilometry. Teploty se v podzemí po výbuchu pohybují okolo 200 stupňů Celsia. Následně budou pracovníci OKD do prostor vhánět dusík, který by měl požár uhasit. V okamžiku, kdy se místo dostatečně ochladí, vrátí se do podzemí záchranáři pro těla 12 mrtvých horníků.

Kolega obětí výbuchu mluví o tragédiiVideo: Aleš Honous, Právo

Na povrch totiž zatím dostali jen jednu oběť důlního neštěstí. „U dalších čtyř víme, kde se nacházejí. Dalších osm budeme muset najít,” řekl Čelechovský. Podle informací ČTK byli tito horníci přímo v epicentru výbuchu.

Až to situace umožní, se na místo neštěstí vypraví i vyšetřovací komise. V ní jsou zástupci odborů, vedení dolu i báňských úřadů Česka a Polska.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Záchranáři zasahují v Dole ČSM na Karvinsku, kde explodoval metan.

Výbuch metanu a následný požár v dole ČSM na Karvinsku nepřežilo 13 mužů, z toho 12 Poláků a Čech. V ostravské fakultní nemocnici zůstávají dva zranění horníci, jeden je v kritickém stavu. Důl ČSM je po výbuchu uzavřený, 800 zaměstnanců ze dvou směn zůstalo doma.

V sobotu v poledne se kvůli smrti horníků rozezněly sirény. Na jejich spuštění se dohodl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ředitelem hasičů Drahoslavem Rybou. Sirény se už letos jednou z pietních důvodů rozezněly, v srpnu si ČR takto připomněla památku českých vojáků padlých v Afghánistánu. K pietě za obětí důlního neštěstí se různými způsoby připojují i některá města. Například karvinská radnice zrušila doprovodný program Vánočního jarmarku.

V Polsku vyhlásili na neděli státní smutek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám