Hlavní obsah

V ČSSD mluví o zavražděném členovi opatrně, vyvolával ale vášně

Právo, Jan Martinek

Jako tragédii hodnotí lidé z vedení sociální demokracie vraždu člena ČSSD Romana Housky. Podnikatele a partnera někdejší ústecké hejtmanky Jany Vaňhové zastřelil v pondělí neznámý pachatel ve vile v Chomutově, kde pár bydlel.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Jana Vaňhová s vyšetřovateli u místa činu vraždy jejího partnera Romana Housky

Článek

Jen pár týdnů před brněnským sjezdem ČSSD v březnu 2011 údajně poslal Michal Hašek, který si tehdy brousil zuby na předsednickou funkci a prohrál jen o pár hlasů, Romanu Houskovi pětilitrovou láhev whisky Chivas. Snad jako odměnu za to, že na ústecké krajské konferenci získal tehdy nominaci na předsedu.

Hašek tuto informaci později popřel, nicméně ústecká ČSSD, kde měl Houska vlivné slovo, se za něj tehdy postavila. A existuje fotografie, na níž je rozesmátý Houska s whisky, kterou prý Hašek a brněnský primátor Roman Onderka poslal šéfovi krajské ČSSD Arno Fišerovi.

Dnes Hašek, stejně jako další sociální demokraté, mluví o zastřeleném Houskovi jen velmi opatrně.

„Je to především lidská tragédie, jako každá násilná smrt. Věřím, že kriminalisté budou úspěšní a dopadnou pachatele vraždy pana Housky,“ napsal v úterý Právu Hašek v reakci na násilnou smrt muže, který dříve platil za jeho spojence v ČSSD.

Téměř totožná reakce přišla od předsedy soc. dem. Bohuslava Sobotky. „Je to tragická událost a je mi líto Jany Vaňhové. Věřím, že policie zločin vyšetří a dopadne pachatele,“ napsal Právu Sobotka a úplně stejně mluvil i místopředseda Lubomír Zaorálek.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Roman Houska na archivním snímku z roku 2005

Jana Vaňhová, Houskova životní partnerka, je členkou předsednictva ČSSD a těsně po volbách hlasovala pro Sobotkovu rezignaci.

„Je to kolega, je to smutné, je to tragické,“ komentovala Houskovu smrt ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešová, která se na ústecké kandidátce ČSSD dostala do Sněmovny. Jako advokátka pracovala od roku 2009 pro hejtmanství, tedy v době, kdy ho vedla Vaňhová.

Poslanec Jaroslav Krákora, jemuž Houska dělal asistenta, reagoval slovy: „Když ztratíte člověka ze svého blízkého okolí, je to vždycky smutné.“

Paroubkův nepřítel

Na sociálních sítích ožil především „překlep“ poslance ČSSD a exministra kultury Vítězslava Jandáka. „Lidé by se neměli zabíjet, i když jsou to spolustraníci,“ napsal Jandák na internet a vysloužil si tak spoustu ironických komentářů.

O Romanu Houskovi, členovi chomutovské organizace, se vždy mluvilo jako o šedé eminenci soc. dem. Byl známý jako spojenec bývalého šéfa ústecké soc. dem. Arno Fišery, který v roce 2011 vystřídal jednoho z nejvěrnějších přátel expředsedy Jiřího Paroubka Petra Bendu. Ten po obvinění z nelegálních praktik soc. dem. opustil a přešel do Paroubkovy strany NS-LEV21. K velké radosti Romana Housky, který přinesl Fišerovi jako dar ke zvolení dvanáctiletou whisky.

A právě Paroubek a Houska od té doby na sebe nenechávali nit suchou. Paroubek se do Housky pravidelně strefoval na svém webu, kde například před dvěma lety zveřejnil seznam Houskových střetů se zákonem. Houska mu kritiku pikantně oplácel: přirovnal Paroubka k Adolfu Hitlerovi a k vykonavateli Stalinových čistek Lavrentiji Berijovi.

„Asociace s NSDAP je patrná už z názvu nové strany pana Paroubka NS-LEV 21. Pan Paroubek si asi bere příklad z pana Hitlera,“ řekl o Paroubkovi loni Houska.

Paroubek ho loni zažaloval za jiný výrok. „Paroubek, to je novodobý Berija. Dokáže rozložit demokratický systém kdekoliv, kam se svou suitou veksláků a ranařů vstoupí,“ uvedl Houska v září 2011.

Paroubek žádal omluvu, letos v září ale Vrchní soud v Praze potvrdil rozsudek soudu nižší instance z loňského října. Ústecký soud tehdy Houskův výrok označil za urážlivý, ale Paroubek jako politik by ho měl podle soudce unést.

Expremiér vydal v úterý prohlášení, ve kterém napsal, že Houskovi přes všechny spory nepřál nic zlého.

„Osoba Romana Housky byla dlouhodobě kontroverzní. V době, kdy jsem byl předsedou ČSSD, neměl Roman Houska ve straně prakticky žádný výrazný vliv. Po mém odchodu z čela strany se to bohužel změnilo. Události včerejšího večera podle mého názoru nyní po řadě skandálů opět silně zasáhnou tuto stranu, a to jak na krajské, tak i na centrální úrovni,“ napsal Paroubek.

„Ačkoliv jsem v minulosti s Romanem Houskou vedl řadu soudních sporů, neboť jsem byl opakovaně z jeho úst slovně napaden, těžko se mi nyní hledají slova. Roman Houska žil, jak žil, a možná právě to ho stálo život,“ dodal bývalý předseda soc. dem.

„On byl mafián. Líto mi ho nijak není,“ napsala v úterý na Facebook Paroubkova manželka Petra.

Reklama

Související články

Motivem Houskovy vraždy mohlo být vydírání

Chomutovský podnikatel a člen ČSSD Roman Houska, který byl v pondělí večer zavražděn, se údajně chlubil tím, že má kompromitující materiály na vlivné lidi...

Výběr článků

Načítám