Hlavní obsah

V ČR může být stanoviště výstrahy hvězdných válek

Právo, Jiří Roškot
Praha

Česko může hostit článek systému včasné výstrahy nového raketového štítu USA v Evropě. Zřejmě by se jednalo o pozemní stanoviště, kde by se vyhodnocovala data z družic sledujících odpálení balistických raket. Vyplývá to z informací Práva po pondělním kole česko-amerického strategického dialogu, který v Praze vedli náměstkové diplomacií Tomáš Pojar a Ellen Tauscherová.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Náměstkyně americké ministryně zahraničí Ellen Tauscherová a náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar na tiskové konferenci v Praze

Článek

„Je to příležitost vytvořit základ nové architektury (raketové obrany) a příležitost pro Českou republiku hrát v ní velmi významnou úlohu. Máme řadu velmi dobrých představ,“ řekla na otázku Práva bez bližšího upřesnění Tauscherová.

Diplomatka nedávno naznačila, že v ČR by mohl být článek velení raketové obrany, spekulovalo se i o možném rozmístění obranných protiraketových střel SM-3. Podle informací Práva však o tom řeč nebyla, nýbrž o včasné výstraze a také začlenění štítu do NATO.

Konkrétně jaké zařízení by v Česku mohlo být, není přesně známo. Jisté je, že nepůjde o radar, jak předpokládal původní projekt. Pravděpodobně se jedná o pozemní stanoviště ke zpracování dat rodícího se systému včasné výstrahy SBIRS (Space-Based Infrared System).

Tento americký projekt je založen na infračervených senzorech umístěných na dvou skupinách družic, z nichž jedna bude mít oběžnou dráhu synchronizovanou se Zemí a druhá bude obíhat v elipsách.

„Pravděpodobně od prosince, ale spíš od ledna začne šestiměsíční program výměny expertních skupin našich zemí,“ doplnila Tauscherová.

Český expert poletí do USA za pár týdnů

Vyslání českého experta do americké Agentury pro raketovou obranu (MDA) sjednané 6. listopadu náměstky ministrů obrany ČR a USA není otázkou dní, upozornil Pojar s tím, že je třeba vybrat vhodného člověka a dohodnout podrobnosti.

„Jde o nastavení dlouhodobé spolupráce tak, aby to fungovalo a aby Česká republika měla skutečně garantovaný přístup k těm informacím, k nimž přístup chce mít. Abychom měli více slova k tomu, jakým způsobem se budeme podílet na nové architektuře,“ řekl náměstek. „Když tam bude někdo v horizontu měsíců, nic se nestane,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám