Hlavní obsah

V chovu s ptačí chřipkou zasahuje také armáda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TISOVÁ

Přes 80 záchranářů z olomouckého vojenského záchranného praporu vyrazilo na pomoc do obce Tisová na Orlickoústecku, kde byl ve středu potvrzen virus ptačí chřipky v chovu krůt. Vojáci na místě vybudují dezinfekční koridor. Mluvčí útvaru Jiří Vyslucha řekl, že na místě budou zasahovat dva dny.

Článek

"Vojáci ze záchranného praporu vyrazili do Tisové na základě požadavku krizového štábu Pardubického kraje v 05:00. Na místo odjelo 82 lidí a 20 kusů techniky. Část z toho je přepravní, část chemická určená na očištění osob a techniky, kteří z ohrožené zóny budou vyjíždět ven. Máme zde i přepravní prostředky, například pro úpravy terénu," uvedl Vyslucha.

Ve vojáky vybudovaném koridoru se bude provádět očista lidí i techniky, kteří vystupují z ohniska nákazy. "V další fázi se bude jednat o nakládání živých či uhynulých krůt do přepravních prostředků, které zabezpečí hasičský záchranný sbor," dodal mluvčí útvaru s tím, že vojáci se budou na místě při zásahu střídat.

Ptačí chřipka se v chovu drůbeže v ČR vyskytla poprvé, v minulosti šlo o volně žijící ptáky.

Krocani se do obchodů nedostali

Veterináři by měli ještě během čtvrtka oznámit, o jaký typ viru jde. Nyní je zavřeno pět hal. Aleš Černohorský z krajského hasičského záchranného sboru uvedl, že pokud půjde o typ ptačí chřipky přenosný na člověka, bezpečnostní opatření se zpřísní. Likvidace chovu by podle něj měla být dokončena v sobotu. "Ptáci trpět nebudou," řekl.

Chov v Tisové čítá asi 6000 krůt, z nichž už stovky uhynuly. Zařízení patří Zemědělsko obchodnímu družstvu Zálší. Kvůli preventivním opatřením se nyní z chovu nesmí nic přesunovat a dohledává se i pohyb drůbeže zpětně. Veterináři také vymezí pásma ochrany a dozoru v okruhu tři kilometry a deset kilometrů od místa výskytu.

Podle předsedy družstva Zálší Františka Bartoše se krocani z farmy nedostali do obchodní sítě. "Prodávali bychom je až za měsíc a půl, když by měli 18 kilogramů. Nyní mají deset kilo," řekl Bartoš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám