Hlavní obsah

V chovu na Třebíčsku objevena nákaza BSE

PRAHA

Pátý případ výskytu tzv. nemoci šílených krav (BSE) potvrdila v pondělí Státní veterinární správa. Pozitivní test provedli veterináři u poražené dojnice z chovu společnosti Agrofarm v Dolních Lažanech na Třebíčsku, informovalo ministerstvo zemědělství.

Foto: Ondřej Kořínek

Tunel Blanka

Článek

Vzhledem k nákaze BSE mají být v příslušném chovu utraceny čtyři krávy a také jeden býk, potomek testované krávy. Výsledek potvrzujícího kontrolního vyšetření bude znám v úterý či ve středu. Celkem v Agrofarmě chovají 70 krav, z toho 42 jalovic a 28 telat.

Šest let stará dojnice skončila 29. dubna kvůli chorobným projevům na sanitních jatkách a v pátek 2. května Státní veterinární ústav v Jihlavě potvrdil, že se jedná o obávanou chorobu. "Bereme to jako běžnou nemoc," pokrčil rameny jednatel společnosti Agrofarma Miroslav Svoboda. Už v pátek zemědělci museli označit a zabezpečit kravín v Dolních Lažanech, kde je ustájeno všech 70 zdejších dojnic.

Kde se nemoc vzala, nikdo netuší

"Od roku 2001 jsme přešli na krmení materiálem vlastní výroby a kupujeme jen minerály a vitamíny," upřesnil farmář, který vůbec netuší, jakou cestou se mohla nemoc do zvířete dostat.

"Kráva vrzala zubama a měla pěnu kolem tlamy. Tak jsme zavolali veterinárního lékaře a ten ji na sanitní jatky odeslal," popsal Svoboda projevy choroby, s nimiž se dosud nesetkal. Kravín v Dolních Lažanech je pracovištěm Agrofarmy Vícenice, zaměstnávající 18 lidí. Společnost chová mj. sedm desítek krav na mléko. Ani stoprocentní náhrada za utracená dobytčata jí proto od zatím nevyčíslené ztráty zřejmě nepomůže.

Podle předsedy Svazu zpracovatelů masa Ladislava Steinhausera by se pátý případ nemoci neměl nijak promítnout do poptávky po hovězím mase. "Už ty poslední případy na to vůbec neměly vliv," uvedl.

Pátý případ po půlroční pauze

První dobytče nakažené BSE zjistili veterináři v tuzemsku v červnu 2001 v Dušejově na Jihlavsku, druhý případ následoval tentýž rok v srpnu ve Světnově na Žďársku. Další dvě postižená zvířata se objevila krátce po sobě loni na podzim v Deblíně na Brněnsku a Šestajovicích u Prahy. Po prvním případu nemoci v tuzemsku nařídila veterinární správa testovat veškerý poražený skot starší 30 měsíců, předtím se prověřovaly jen stanovené rizikové skupiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám