Hlavní obsah

V Česku přibylo 1211 nakažených, o čtvrtinu méně než před týdnem

Ve středu přibylo v Česku 1211 nově potvrzených případů nákazy koronavirem, je to nejnižší nárůst ve všední den od loňského 8. října. Počet podezření na opakovanou nákazu se proti minulé středě snížil z 308 na 213. V nemocnici je 533 infikovaných, z nichž je 24 ve vážném stavu, uvádí ministerstvo zdravotnictví.

Článek

Denní počty nově nakažených koronavirem postupně klesají od začátku února. Incidenční číslo, tedy počet potvrzených případů covidu na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní, je nyní na hodnotě 77, před týdnem bylo 109. Nejvyšší incidence zůstává v Praze, kde na 100 tisíc obyvatel připadá za týden 134 nově nakažených. Naopak nejpříznivější epidemická situace je v Libereckém kraji s incidencí 55.

Dál ubývá počet provedených testů, laboratoře jich ve středu provedly necelých 11 tisíc, přibližně o 3000 méně než před týdnem. Počty provedených testů klesají od začátku února setrvale, s výjimkou tří dní, ve kterých bylo srovnání ovlivněno velikonočními svátky.

Konec povinných respirátorů přijde nejpozději 11. května

Domácí

Kromě zájmu o testování klesá také zájem o očkování. Ve středu zdravotníci podali přes 2500 dávek vakcíny proti těžkému průběhu covidu. O týden dříve jich bylo přes 3000. Výrazně převažují lidé, kteří si chodí pro třetí, posilující dávku vakcíny. Dokončené očkování proti covidu-19 má téměř 6,9 milionu lidí, posilující dávku dostalo na 4,2 milionu z nich.

Vláda zvažuje nákup vakcín, v záloze jich má přitom miliony

Koronavirus

S ohledem na vývoj epidemie Sněmovna ve středu schválila zrušení stavu pandemické pohotovosti, skončila tak veškerá plošná protikoronavirová opatření. Ode dneška není povinné nosit roušky ve zdravotnických zařízeních a pobytových zařízeních sociálních služeb, jako jsou domovy pro seniory nebo zdravotně postižené. Také už není možné nechat se jednou za měsíc zdarma preventivně otestovat na covid-19, zdravotní pojišťovny budou hradit jen testy na žádanku od lékaře.

Reklama

Výběr článků

Načítám