Hlavní obsah

V Česku padaly teplotní rekordy. Příští víkend se ochladí o 15 stupňů

Praha
Aktualizováno

Po celé zemi v sobotu padaly teplotní rekordy a rtuť teploměru často vystoupala až k 27 stupňům. Téměř letního počasí si ale moc dlouho neužijeme. Už od středy se začne ochlazovat a příští víkend má být dokonce jen 12 stupňů.

Foto: Fabrizio Bensch , Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nejtepleji bylo v sobotu v Javorníku a to 27,2 stupně, dosavadní rekord z roku 1985 tak byl překonán o 3,6 stupně. Naproti tomu pražské Klementinum naměřilo "jen" 23,9 stupně, rekord z roku 1956 činí 25,1 stupně.

V Doksanech bylo odpoledne 26,9 stupně, o půl stupně víc než v roce 1956. Ze stejného roku byl i olomoucký rekord 25 stupňů, v sobotu byl ale překonán teplotou 26,4 stupně. Hranici 26 stupňů atakovaly také teploměry v brněnských Tuřanech, v Šumperku nebo v Kopistech.

Po abnormálně teplém září se v polovině příštího týdne citelně ochladí na víkendových 12 stupňů. Začne také konečně pršet.

Svatý František zahání lidi do chýšek

Naplní se tak asi pranostika na 4. října, která říká, že svatý František zahání lidi do chýšek. Noční teploty poklesnou z deseti stupňů na pět. Podle dlouhodobé předpovědi meteorologů by ale i říjnové teploty měly být nadprůměrné.

Reklama

Výběr článků

Načítám