Hlavní obsah

V Česku padaly teplotní rekordy, bylo i nad 18 stupňů

V Česku druhý den po sobě meteorologové naměřili teplotní rekordy. Padly na víc než pětině měřicích stanic. V Českých Budějovicích teploměr ukázal 18,8 stupně Celsia, nad 18 stupňů bylo také v Klatovech, Husinci na Prachaticku a Dobřichovicích u Prahy.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Nejtepleji je v Plzeňském, Jihočeském, Středočeském kraji a na Vysočině," popsal Český hydrometeorologický ústav stav k 15:30. Rekordy pro pátek naměřilo 30 ze 138 stanic, které počasí sledují aspoň 30 let. V některých částech Česka ale bylo výrazně chladněji, v Ústeckém kraji a na střední a jižní Moravě teploměr odpoledne ukazoval jen kolem 11 stupňů Celsia.

Českobudějovický rekord 18,8 stupně Celsia překonal dosavadní maximum z roku 1971 o dvě desetiny stupně. Nový rekord v Klatovech je 18,5 stupně a v Husinci 18,4 stupně. V Dobřichovicích naměřili 18,5 stupně Celsia, rekord tam ale nepadl.

Maximum pro 6. listopadu padlo také ve Velkém Meziříčí na Žďársku. Naměřená teplota 17,8 stupně Celsia zde překonala o šest desetin stupně dosavadní rekord z roku 1963. Zároveň tím byla vyrovnána nejvyšší teplota pro celý měsíc listopad, kterou zde teploměr ukázal už v listopadu 2010.

Rekordní teploty lze očekávat také o víkendu, zejména v neděli.

Reklama

Výběr článků

Načítám