Hlavní obsah

V Česku jen za poslední dny umrzlo nejméně osm lidí

Právo, hon, den, vor, kas, pab
Aktualizováno

Mrazy, které vládnou v Česku, mají patrně na svědomí už minimálně osm životů. Většina lidí podlehla podchlazení v Moravskoslezském kraji, další v Aši a v Praze. V Ostravě v posledních dnech umrzli tři bezdomovci, v případě manželského páru, který byl nalezen nedaleko Bocanovic na Frýdecko-Místecku, ale o bezdomovce nešlo.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Článek

Starší manželé se vraceli z oslavy v době, kdy noční teploty klesaly až ke dvaceti stupňům pod nulou. Muže a ženu ve věku 67 a 63 let našli lidé ležet nedaleko od sebe. [celá zpráva] Jak sdělila policie, další muž ve věku 54 let byl nalezen pod schody domu v Karviné-Fryštátě.

Další dva muži a jedna žena byli o víkendu a v pondělí nalezeni umrzlí v Ostravě. V tomto případě šlo o bezdomovce.

O pomoc nemají zájem

Podle ostravského primátora Tomáše Macury (ANO) je problém často v tom, že lidé chtějí na ulicích zůstat a odmítají se před mrazem schovat do zařízení, která k tomu jsou ve městě určena.

„Máme kapacitu 908 míst v azylových zařízeních a není plně využita. Venku žije v současnosti 124 lidí ve 48 lokalitách. Posíláme za nimi strážníky, aby je přemluvili, ať se před mrazy schovají v zařízeních, avšak oni většinou nemají zájem,“ posteskl si primátor.

„Žijí venku, v garážích, pod mosty či v unimobuňkách o vlastní vůli. Většinou se totiž nechtějí přizpůsobit režimu azylových zařízení, kde se například nesmí popíjet alkohol,“ vysvětlil.

Venku mají šanci se napít ale u nás musí být střízliví
Pavel Růžička z Domova Sv. Františka

Stejná situace je i v Plzni, kde někteří bezdomovci dál přespávají pod mosty a odmítají pomoc charity, která jim nabízí ubytování v teple.

„Je to hlavně z důvodu toho, že se nechtějí podvolit pravidlům, mezi které patří striktní zákaz konzumace alkoholu. Chtějí mít svůj klid a režim, na který jsou zvyklí,“ uvedl Pavel Růžička z Domova Sv. Františka.

Bez pravidel by se pomlátili mezi sebou

Podle něho už je sice všech šestačtyřicet lůžek plných, ale dalších lidé mohou přečkat noc  pod střechou na teplé židli. „Máme v terénu své lidi, kteří denně obcházejí místa, kde se bezdomovci vyskytují. Nabízí jim možnost se ohřát,“ pokračoval Růžička.

Jak dodal, s odmítnutím se setkávají poměrně běžně. „Venku mají šanci se napít ale u nás musí být střízliví. Kdyby to tak nefungovalo, tak je tady máme všechny a pomlátí se mezi sebou,“ vysvětlil Růžička.

Noclehárny pro bezdomovce v Praze mají stále volná místaVideo: Novinky

U Aše byl ve středu v jednom z opuštěných objektů nalezen 44letý místní bezdomovec.

„Předběžná příčina smrti je umrznutí,“ řekl mluvčí karlovarské krajské policie Michal Žáček. Podle něho příčinu smrti musí ještě potvrdit nařízená pitva. Už o víkendu našla policie dalšího bezdomovce bez známek života ve výměníku u Lidlu v Karlových Varech. Příčina úmrtí ale není zatím známa.

Také pražští záchranáři zaznamenali ve středu umrzlého člověka bez domova. „S největší pravděpodobností zemřel na následky velmi nízkých teplot,“ uvedla mluvčí pražské záchranky Jana Poštová s tím, že přesnou příčinu určí až nařízená pitva.

Padaly rekordy

Nejníže teplota klesla na Rolavě v Krušných horách, kde teploměr ukázal minus 25,2 stupně Celsia. Méně než minus 20 stupňů zaznamenalo jedenáct stanic, na většině pak bylo mezi minus 15 až minus 20 stupni. Nejtepleji bylo naopak v pražském Klementinu, teploměr zde ukázal minus 11 stupňů.

Na několika místech padly během středy letité teplotní rekordy. Na Lysé hoře v Beskydech bylo ráno minus 21 stupňů, byl tak o dva stupně překonán rekord starý 55 let. Listinu rekordů přepisovali také v Krkonoších na Labské boudě (-21,1 °C) a v Peci pod Sněžkou (-18,5 °C) a v Holovousích na Jičínsku (-13 °C).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám