Hlavní obsah

V Česku jako v Norsku: odebrání dětí dohnalo otce k sebevraždě

Právo, Patrik Biskup
Klatovy

Žili spolu 12 let, vychovávali dvě malé děti a všechno fungovalo, jak má. Stačila ale dvě sezení jejich pětileté dcery u odbornice na poruchu řeči a rodina z Klatovska zažila strmý pád, který skončil obrovskou tragédií.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Logopedka totiž na sklonku loňského roku oznámila policii, že má podezření ze sexuálního zneužívání dívky jejím otcem. Sociální odbor rodičům okamžitě děti odebral a na šestačtyřicetiletého otce nastoupila kriminálka. I když vyšetřování zatím ukazuje spíše na to, že šlo o zbytečný poplach, muž se v pátek oběsil.

Dvakrát u logopedky

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Jsem úplně na dně. Tohle všechno vzniklo na základě dvou návštěv u logopedky, která přítele udala kvůli tomu, že dceru myje ve vaně a lehá si k ní do postele. Vůbec nevím, co si teď počnu,“ řekla Právu zdrcená žena.

Nejedl ani pořádně nepromluvil. Permanentně se třásl a bylo znát, jak je to pro něho stresující
partnerka muže

O tom, že chce její partner skoncovat se životem, neměla ani tušení. „Je pravda, že jsme oba celou situaci velmi špatně snášeli. Těžko zůstanete v klidu, když zčistajasna přijdou úřednice ze sociálky s takovým obviněním a seberou vám děti s tím, že je nejmíň půl roku neuvidíte, než se to vyšetří. Můžete jim horem dolem vykládat, že otec své děti nade všechno miluje a nic špatného by jim neudělal. Nebyly nám nic platné ani skvělé reference od dětské lékařky, paní učitelky ze školky nebo od lidí z okolí,“ pokračovala žena.

Na příteli viděla, jak těžce se s tím vším vyrovnává. „Nejedl ani pořádně nepromluvil. Permanentně se třásl a bylo znát, jak je to pro něho stresující a ponižující. Ubezpečovala jsem ho, že za ním stojím a věřím mu. Pak odešel a už se nevrátil,“ vzpomínala žena.

Po smrti přítele se jí hned ozvala sociálka s tím, že důvody pro odebrání dětí pominuly a že je co nejdřív dostane zpátky.

„Jsem teď zvědavá, jak sama všechno zvládnu,“ povzdechla si žena. Šokovaní jsou i příbuzní.

„Byl to čestný člověk, chodil do práce, staral se o rodinu, jak nejlépe uměl. Má ještě dva dospělé syny z prvního manželství a nikdy s nimi neměl žádné problémy. Bohužel ten boj se systémem vzdal moc brzy, tak alespoň po smrti chceme očistit jeho jméno,“ reagoval strýc obou dětí.

Hájí zájmy dětí

Překvapení neskrývala ani vedoucí sociálky ve městě, kde rodina žije. „Z našeho pohledu se nám jevila rodina jako spořádaná, oba rodiče pracovali a o děti se starali velmi dobře. Tohle šlo úplně mimo nás,“ řekla úřednice.

Podnět soudu k odebrání dětí podal sociální odbor Městského úřadu v Klatovech. Jeho šéfka Hana Křivohlavá odmítla cokoliv sdělovat s odvoláním na mlčenlivost. „Jako orgán sociálněprávní ochrany dětí musíme hájit především jejich zájmy, aby se jim nedělo nějaké příkoří. Proto musíme reagovat už na prvotní podezření, i když to není došetřeno,“ vysvětlila Křivohlavá.

Policisté zatím k žádnému závěru nedospěli. Právo zjistilo, že výslech dívky ukazuje spíš na nafouknutou bublinu. Psycholožka u ní nezjistila žádné stopy nenávisti či strachu z otce. Naopak, po otci se jí velmi stýská.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám