Hlavní obsah

V Česku denně přibývá 150 nemocných cukrovkou

Právo, Václav Pergl

V Česku se léčí s cukrovkou 840 tisíc obyvatel a dalších čtvrt miliónu o svém onemocnění vůbec neví. Přitom počet nemocných raketově stoupá. Denně jich přibude 150, což je v přepočtu na počet obyvatel jedno z nejvyšších čísel v Evropě.

Článek

„Cukrovka je doslova epidemie třetího tisíciletí. Je to problém celé společnosti. Počet pacientů je bohužel velmi vysoký a stále narůstá,“ řekl ve čtvrtek Právu profesor Milan Kvapil, předseda Diabetické asociace ČR a přednosta interní kliniky pražské FN Motol, kde cukrovku léčí.

„Cukrovka je onemocnění v současné době nevyléčitelné. Snažíme se ale bránit vzniku komplikací diabetu a umožnit tak zkvalitnění a prodloužení života pacientů,“ uvedl odborník.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Za posledních dvacet let vzrostl počet diabetiků v ČR o 68 procent. Před dvěma lety (poslední přesné statistické údaje) na komplikace s ní spojené zemřelo téměř 25 tisíc lidí.

K úspěchu léčby je třeba odhalit cukrovku v raném stadiu. „Proto je tak důležité, aby si každý nechal alespoň jednou za rok změřit hladinu cukru v krvi. Jen tak se dá cukrovka včas podchytit a léčit,“ uvedl profesor Kvapil. Pokud pacient přijde pozdě, dojde k vážným zdravotním komplikacím, které se týkají především velkých a malých cév. Cukrovka je nejčastější příčinou slepoty, ale také amputace dolních končetin.

Nemoc přichází postupně, a když se komplikace projeví, poškození zdraví už může být nevratné
Milan Kvapil

Kolem 40 procent pacientů s chronickým selháním ledvin jsou diabetici a mezi pacienty s kornatěním tepen tvoří diabetici dokonce 70 procent.

Infarkt je pak pětkrát častější

„Že jde o onemocnění skutečně závažné, toho je dokladem, že srdeční infarkt je u diabetiků až pětkrát častější než u běžné populace,“ říká profesor Kvapil a dodává, že tzv. diabetická noha trápí zhruba 40 tisíc Čechů a 10 tisíc pacientů muselo podstoupit amputaci nohy. Cukrovka postihuje cévy v nohou, vede k neprokrvování tkání, které odumírají, a proto se musí odstranit.

Cukrovka je zrádná i v tom, že vznik diabetu druhého typu, který má až 95 procent nemocných s cukrovkou a je důsledkem špatného životního stylu, lidé sami na sobě nepoznají. „Nemoc přichází postupně, a když se komplikace projeví, poškození zdraví už může být nevratné,“ říká Kvapil. Mezi nejčastější projevy diabetu podle něho patří žízeň, časté a vydatné močení, hubnutí, únava a poruchy vědomí.

Onemocnění negativně ovlivňuje nesprávná výživa, tedy nevhodné složení tuků, nedostatek ovoce a zeleniny, nadbytečný příjem soli. Na onemocnění se podepisuje i nedostatek pohybu.

Anketa

Máte v rodině někoho, kdo trpí cukrovkou?
trpím jí já
30,9 %
ano, má ji člen rodiny
38 %
ne
31,1 %
Celkem hlasovalo 3209 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám