Hlavní obsah

V Česku bude celý týden stejně teplo jako na Kanárských ostrovech

Novinky, Luděk Fiala
Praha

Příjemné slunečné počasí bude v České republice panovat i po celý nadcházející týden. Podle Dagmar Honsové z Meteopressu odpovídají současné teploty spíš začátku května. Budou se pohybovat nejčastěji mezi 16 až 20 stupni. Takové teploty nebudou panovat ani na severním pobřeží Afriky, srovnatelné počasí budou mít tento týden například na Kanárských ostrovech

Foto: Jan Třeštík, ČTK

Teplé počasí láká k slunění.

Článek

"Srovnatelné teploty nyní panují například na Kanárských ostrovech, ale u nás je navíc vyšší relativní vlhkost vzduchu, a to 95 až 100 procent," řekla Novinkám Honsová s tím, že stoprocentní relativní vlhkost vzduchu dopoledne hlásily meteorologické stanice na Přimdě a v Košeticích ve Středočeském kraji. Se vzrůstajícími teplotami bude vlhkost vzduchu mírně klesat, stále však zůstane vysoko.

"Teplota moře na Kanárech je 17 stupňů, kdyby se u nás chtěl někdo jít koupat, tak bude mít tak sedm," dodala Honsová.

V úterý na jihu Moravy až 24 stupňů

V pondělí odpoledne budou teploty šplhat k hodnotám mezi 16 až 20 stupni, na jižní Moravě budou mít až 22 stupňů. Bude převážně polojasno, v západní části republiky bude přechodně až oblačno s ojedinělými dešťovými přeháňkami či bouřkami.

Nejteplejším dnem v tomto týdnu bude úterý. Po ránu sice rtuť klesne na osm až čtyři stupně, přes den ale vyšplhá v Čechách na 18 až 22, na jihu Moravy bude až 24 stupňů. Obloha bude jasná až skoro jasná.

V průběhu týdne se budou zvedat i ranní teploty, ve středu po ránu bude devět až pět, ve čtvrtek bude rozmezí ještě o stupeň výš. Odpolední maxima budou po oba dva dny mezi 16 až 20 stupni. Ve čtvrtek odpoledne se začne tvořit kupovitá oblačnost, která může přinést přeháňky nebo ojediněle bouřky, které budou mít typický letní charakter.

"I velikonoční víkend má přinést polojasno až skoro jasno s teplotami do 22 stupňů," nastínila Honsová další vývoj.

Šok pro přírodu

Příroda podle ní zažívá šok. "Minulý týden ještě po ránu mrzlo," připomněla. Nynější průměrné teploty 14,5 stupně odpovídají začátku května.

Vegetaci nyní podle jejích slov chybí vláha. "Předpokládané přeháňky budou velmi lokální, případné bouřky přinesou přívalové srážky, které rychle odtečou, aniž by se stačily vsáknout do půdy," uvedla.

Reklama

Výběr článků

Načítám