Hlavní obsah

V centru Prahy se staví bytový dům načerno. Úřady jenom přihlížejí

Novinky, Kristýna Léblová

Na pražských Vinohradech jsou ceny bytů zhruba 100 tisíc korun za metr čtvereční, není proto divu, že developeři prahnou po výstavbě nových a nových apartmánů. Na rychlost stavby tlačí, přestože nemají stavební povolení od příslušných orgánů. Konkrétně se jedná o bytový dům v Rubešově ulici.

Foto: čtenář Novinek.cz

Článek

„Já jsem čekal na povolení přestavby půdních prostor přes jeden a půl roku a tahle firma si tu staví bez povolení. To se přece nemůže dít. A to nemluvím o hluku a nepořádku,“ stěžoval si Novinkám, ale i příslušným úřadům jeden obyvatel Vinohrad. Kontaktoval příslušné orgány a ty se snažily věc řešit, jenže neúspěšně. Pracovníci úřadu nebyli na stavbu vůbec vpuštěni.

Byty už v nabídce k prodeji

„Na základě dalších podnětů stavební úřad vypsal oficiální kontrolní prohlídku stavby, ze které se vlastník domu omluvil, a proto stavební úřad vypsal nový termín kontrolní prohlídky a přizval dotčené orgány. Mezitím vlastník domu požádal o vydání stavebního povolení, ale k žádosti nedoložil všechny potřebné náležitosti. Stavební úřad využije veškerých právních prostředků, aby byl dodržen zákon,“ napsala zástupkyně stavebního úřadu Prahy 2 Ilona Chalupská.

Foto: čtenář Novinek.cz

Do celé věci se vložil i Magistrát hlavního města Prahy. „Podnikáme kroky, které nám umožňuje památkový zákon. Zároveň naše kroky koordinujeme se zástupci stavebního úřadu Prahy 2, který je samozřejmě právně silnější v dané věci nezákonných stavebních úprav,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Novinky kontaktovaly i firmu, která už nyní na svých webových stránkách byty v tomto domě nabízí k prodeji na internetu. Nejdříve se vyjádřila prodejkyně bytů firmy Ruby Place Iveta Horvátová. Dodala, že „předprodej bez povolení je běžná praxe“. Podle mediálního zástupce společnosti Karla Pluhaře je splnění předprodejů až do výše 35 procent z celkového prodeje podmínkou pro každou financující banku.

Podle různých architektů se skutečně v praxi děje, že developeři nabízejí předprodej ještě předtím, než vůbec získají stavební povolení. Nicméně podle právníka se může jednat i o trestný čin.

„Podle mého názoru je právně čisté, aby byty firma nabízela až po získání stavebního povolení, popř. aby zájemce na skutečný stav již v nabídce upozornila. Opravdu v praxi některé firmy nabízejí byty již dříve, ale riskují. Pokud by se nepodařilo stavební povolení získat včas, nebo dokonce by nebylo vydáno vůbec, mají v té chvíli poškození zájemci možnost žádat náhradu škody. Za určitých podmínek by se mohlo jednat i o trestný čin podvodu. Dokud k té krizové situaci nedojde, úřady fakticky nemají možnost proti takovému postupu zasáhnout,“ konstatoval advokát Jan Černý.

Souhlas nedali ani památkáři

Mediální zástupce společnosti Pluhař také tvrdí, že firma zadala stavební společnosti provádění udržovacích, vyklízecích a průzkumových prací. Ty nepodléhají stavebnímu povolení. Nicméně podle svědků i fotografií se na místě konají práce nad rámec výše jmenovaných. Firma například strhla celou střechu.

Ačkoli samotný dům není kulturní památkou, je chráněn jako součást památkové zóny Vinohrady, Žižkov, Vršovice. Proto se společnost Ruby Place obrátila s několika žádostmi na památkáře, ti ale o žádné zatím kladně nerozhodli. Přesto probíhají práce na fasádě, střeše a oknech.

Podle informací Novinek celá situace znepokojuje všechny dotčené orgány, které kvůli nedodržení pravidel pořádají jednání, jak v dané situaci nadále postupovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám