Hlavní obsah

V centru Plzně ležel živý otřesený drahokam

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

O ledňáčkovi se často vypráví, ale málokdo ho viděl. V týdnu ale tenhle „létající drahokam“, jak mu přezdívají ornitologové, ležel na ulici přímo v centru Plzně na Anglickém nábřeží. A spíše než drahokam připomínal hromádku neštěstí.

Foto: Taťána Typltová

Ledňáček prolétající Plzní doplatil na lesknoucí se výlohu.

Článek

„Pravděpodobně letěl při řece Radbuze, městem Plzní a narazil do skleněné zrcadlící se výlohy,“ sdělil Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů. Na chodníku ho našla všímavá chodkyně.

„Bylo mi jasné, že to není jen tak a že potřebuje mou pomoc,“ líčila. „Ležel na zádech, oranžové nožky nahoru a pocukával hlavou. Že je to ledňáček, jsem poznala okamžitě, jelikož se s ním pravidelně setkávám na vycházkách po nábřeží.“

Pták skončil v papírové krabici a záhy na záchranné stanici. „Když jsem ho na místě nálezu přebíral, tak už stál na svých krátkých nožkách a spokojeně kroutil hlavou,“ konstatoval Makoň. „Předpokládám, že pokud si nárazem nepřivodil závažné vnitřní poranění, tak ho vypustíme zpět do údolní nivy některé plzeňské řeky,“ dodal.

Australský pták se naučil napodobit zvuk záchranářských sirén

Koktejl

Plzeň je díky své poloze na soutoku čtyř řek pro mnoho ptáků strategickým tahovým uzlem. „Při vodě a po řekách táhnou desítky druhů, stovky až tisíce jedinců ptáků, kteří musí proletět přímo srdcem města,“ připomněl Makoň. „Krom ledňáčků to jsou třeba sluky, pisíci, různé druhy bahňáků a kachen, ale i drobní pěvci. Ptáci využívají řeky, jako my používáme silnice, případně táhnou ve vegetačním pásu při tocích či železničních tratích,“ vysvětlil.

V čase tahu, zejména na podzim, jsou výjezdy k potlučeným opeřencům poměrně časté.

Reklama

Výběr článků

Načítám